DUO blokkeert doorstroming hbo

29 September 2016

Sommige masters zijn voor hbo-studenten moeilijk binnen te komen. Niet omdat het vinden van een schakeltraject een groot probleem is, maar omdat ze er geen studiefinanciering voor kunnen krijgen.

Student Floor van den Brink trok deze week de aandacht met haar crowdfund-pagina ‘Floor wil over seks praten’. Hiermee wil ze geld verzamelen om haar schakeljaar voor de master seksuologie in Leuven te financieren. De actie leidde tot Kamervragen van de PvdA aan minister Jet Bussemaker.

De schakeltrajecten die hbo-studenten na het halen van hun bachelor moeten afronden voordat ze aan een universitaire master mogen beginnen, zijn meestal 30 tot 60 ects. Dat is een halfjaar tot een jaar fulltime studeren. Toch biedt DUO niet in alle gevallen een lening of studiefinanciering aan. Het hangt helemaal af van hoe de student wordt ingeschreven: word je als fulltime student ingeschreven, dan heb je wel recht op financiële hulp. Of dit gebeurt, is aan de universiteit. Doet die dat niet, dan moet je het zelf betalen.

Dat geldt ook voor Van den Brink, die er vanuit was gegaan wel studiefinanciering te krijgen. Zij kreeg op het laatste moment te horen dat ze niet meer bij kon lenen ‘na maandenlang aan het lijntje te zijn gehouden’. De teller staat op inmiddels op ruim 1,5 duizend euro, met nog 23 dagen te gaan.

PvdA-Kamerlid Amma Asante diende maandag vragen in bij de minister. Ze wil onder andere weten hoeveel studenten die een schakeljaar doen geen financiering krijgen, hoeveel eventueel van een schakeljaar (en dus masteropleiding) afzien door het gebrek aan financiering, en welke mogelijkheden er zijn om deze studenten toch aan financiering te helpen.

AK

Deel dit bericht: