Studentenhotel vraagt 1100 euro per maand

22 September 2016

Studentenvakbond LSVb wil dat studentenhotels gedwongen worden zich aan het huurrecht te houden. Nu betalen studenten hoge huren maar daar staat geen rechtsbescherming tegenover.

‘Het is gewoon uitbuiting van studenten, en daar moet een einde aan komen’, zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. ‘De keten The Student Hotel is de grootste, maar er zijn meer van dit soort bedrijven. Ze bieden kamers aan voor maximaal tien maanden, maar ze vallen onder regels voor hotelkamerverhuur.

‘Studentenhuisvesters als Duwo en particuliere verhuurders moeten zich aan het puntensysteem houden. Deze hotels niet. De bedragen die zij vragen zijn dan ook enorm hoog. En ze verstoren de markt, het is valse concurrentie. Als je daar een kamer hebt, geniet je bovendien geen huurbescherming, want de hotels vallen niet onder het huurrecht. Dat is gewoon een aanfluiting.’

Er zijn vestigingen van The Student Hotel, een bedrijf dat in 2008 is opgericht, in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Ze bieden meer dan 2400 kamers aan. Er zijn plannen voor vestigingen in Maastricht, Enschede en Eindhoven.

Een blik op de prijzen van de Haagse vestiging leert dat voor de periode februari 2017 tot juni 2017 de goedkoopste beschikbare kamer 720 euro per maand kost. Deze kamer is zestien vierkante meter. Voor een suite met de oppervlakte van 22 vierkante meter betaal je bijna duizend euro.

Volgens de LSVb lopen de huren in bepaalde gevallen zelfs op tot 1100 euro. ‘Als we dit toestaan dan is het hek van de dam. Niet alleen vanwege de hoge prijzen en het ontbreken van huurbescherming. Het zorgt er ook voor dat er mogelijk een rem komt op de bouw van nieuwe kamers. En daar is al een tekort aan, wat studenten juist naar de Student Hotels drijft. In Groningen telt het Student Hotel mee in het studentenkameraanbod. In Amsterdam gelukkig niet.

‘Er moeten dan ook gemeentelijke en landelijke regels komen die misbruik tegen gaan en de rechten van huurders garanderen.’

CDA en de PvdA hebben inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Blok van Wonen over de studentenhotels.

The Student Hotel was bij ter perse gaan van deze Mare niet bereikbaar voor commentaar.

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

22 September 2016