Politicologie deels naar Den Haag

Bachelor Internationale Betrekkingen en Organisaties verhuist en wordt Engelstalig

22 September 2016

De afstudeerrichting Internationale Betrekkingen en Organisaties (IBO) van de bachelor Politieke Wetenschappen verhuist per september 2017 naar Den Haag, en zal daar in het Engels worden aangeboden.

De Leidse opleiding IBO (250 studenten) in zijn huidige vorm verdwijnt per 2018 en wordt dan vervangen door een alternatief programma.

In Den Haag wordt IBO omgedoopt tot IRO (International relations and organizations), vanwege het Engelstalige karakter, zo mailt opleidingsdirecteur Niels van Willigen aan Mare.

Alle vakken zullen in het Engels worden gegeven. De faculteit hoopt op deze manier meer studenten aan te trekken: ‘Met de verplaatsing van deze track naar Den Haag krijgen studenten de kans om in de internationale stad van vrede en recht te studeren en een opleiding te volgen in de nabijheid van vele internationale organisaties,’ staat in de aanvraag voor verplaatsing, gestuurd aan de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO).

Het studiejaar 2017-2018 is nog een ‘overgangsjaar’, waarin zowel IBO in Leiden als IRO in Den Haag worden aangeboden, zegt Van Willigen. Daarna krijgt Leiden wel een alternatief programma dat te maken heeft met internationale betrekkingen. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. Het bestuur gaat het komende jaar bekijken hoe dit programma ingevuld moet worden.

Het nieuws van de verplaatsing valt samen met een discussie die momenteel gevoerd wordt tussen de gemeenteraad van Leiden en de universiteit. Verschillende gemeenteraadsleden hebben bezorgdheid geuit over de snelle groei van de Haagse campus, nadat de opleiding bestuurskunde een paar jaar geleden vertrok in zuidelijke richting. Ze vrezen een leegloop van Leiden, en eisen meer openbaarheid over de plannen van de universiteit.

AK

Besloten overleg gemeenteraad en rector verplaatst

Het besloten overleg met de Leidse gemeenteraad over de Haagse plannen van de universiteit vindt toch niet plaats in de raadszaal van het stadhuis. Rector magnificus Carel Stolker ontvangt de raadsleden en burgemeester Lenferink vandaag in het Academiegebouw.
Vanwaar die plotse verandering? ‘De universiteit nodigt uit, maar uit praktisch oogpunt werd als plaats van ontmoeting gekozen voor de raadszaal in het stadhuis’, legt Annelies Witz, woordvoerder van wethouder Robert Strijk, uit. ‘Het is handiger voor twee leden van het college van bestuur om naar het stadhuis te gaan dan dat alle gemeenteraadsleden naar de universiteit moeten komen. Er is verder niet echt over nagedacht. Het was gewoon handig, was het idee.’
Naderhand bleek het toch niet zo praktisch. ‘Er kwamen verzoeken van de media binnen die bij het gesprek wilden zijn. En in principe zijn bijeenkomsten in de raadszaal bijna altijd openbaar. Wethouder Strijk noemde het bij de persbriefing van de week een "icoon voor openheid." Dus om daar een besloten vergadering te houden, was toch niet zo’n goed idee. We hebben dan ook de universiteit gevraagd of verplaatsen een mogelijkheid was. En dat kon.’
Het was geen poging van het college van burgemeester & wethouders om duidelijk te maken dat deze bijeenkomst eigenlijk in het openbaar moet plaatsvinden, benadrukt Witz.
De bijeenkomst vindt om zes uur plaats in het Academiegebouw, zonder pers. Witz: ‘De aanwezigheid van de media hebben invloed op een gesprek. Je kiest in bepaalde gevallen toch net iets andere woorden.’ VB

> Zie ook Geen commentaar: Waakhonden

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

22 September 2016