Leenstelsel houdt studenten thuis

22 September 2016

De afschaffing van de basisbeurs heeft ertoe geleid dat meer studenten bij hun ouders blijven wonen.

Dat stelt Kences, de koepel van studentenhuisvesters waar de Leidse Duwo ook bij hoort, eind vorige week in een rapport. Daarvoor combineerde de organisatie gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs, het Centraal Bureau voor de Statistiek, het ministerie van Onderwijs en een enquête onder meer dan veertigduizend studenten.

Op de gehele studentenpopulatie is het verschil nog verwaarloosbaar: vorig collegejaar woonde 48 procent van de studenten thuis, één procent meer dan het jaar ervoor. Als je naar de studenten kijkt die in 2015-2016 aan een nieuwe opleiding begonnen, wordt ’t al een ander verhaal: dertig procent ging op kamers, tegenover 37 het jaar ervoor.

Van de startende bachelor-studenten van onder de twintig ging er nog maar één op de acht op kamers. In Leiden en Den Haag overigens vaker: respectievelijk 38 en 40 procent. De grootste verandering is te zien in Wageningen, dat het percentage eerstejaars-op-kamers van bijna 90 procent in 2014-2015 het collegejaar erop zag halveren. ‘De invoering van het studievoorschot is van grote invloed op het huisvestingsgedrag van de studenten die starten met hun eerste HO-opleiding’, concludeert Kences.

Het Interstedelijk Studentenoverleg reageerde geschrokken op het Kences-rapport: ‘Het kan niet zo zijn dat een student door financiële redenen afziet van zijn voorkeursstudie. Als je uit Middelburg komt en je vindt dé studie die bij jou past in Groningen, dan mogen kilometers niet de reden zijn om van je voorkeur af te zien.’

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

22 September 2016