Het Sieboldhuis is gered

22 September 2016

Het Sieboldhuis is door het oog van de naald gekropen. Het Leidse Japanmuseum dreigde haar deuren te moeten sluiten wanneer de subsidie van 450.000 euro per jaar per 2018 zou stoppen.

Na succesvol lobbyen van Kamerlid Alexander Pechtold en directrice Kris Schiermeier is het noodlot even afgewend: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het museum vanaf 2019 300.000 euro per jaar toegezegd.

Een opluchting voor Schiermeier, al is de strijd nog niet gestreden. Ook met de nieuwe subsidie is er een gat van 150.000 euro, ongeveer een zesde van de hele begroting. ‘We kunnen wel openblijven, maar om op hetzelfde niveau verder te gaan moet er meer geld bijkomen.’ Ze roept ‘bedrijven die een hart hebben voor het Japanmuseum Sieboldhuis’ op om sponsor te worden.

De jaarlijkse subsidie van 450.000 was voor tien jaar toegekend door de ministeries van Onderwijs, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken. Omdat dit een eenmalige subsidie was, kan het niet verlengd worden.

Onterecht, want het museum heeft een belangrijke symbolische functie, zegt Schiermeier. ‘Het is door de Japanse keizer uitgeroepen als symbool voor de relatie tussen Nederland en Japan. Daarnaast is de oprichting van het museum deels door Japan bekostigd. Het zou geen goede boodschap zijn als het zou worden opgeheven.’ Toen bekend werd dat het museum in de problemen kwam door de subsidiestop, kwamen er volgens Schiermeier veel protestbrieven uit Japan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op de mat, waaronder van de burgemeester van Nagasaki. ‘Maar toen was het nog steeds nee’.

De doorslag kwam toen Pechtold, die zelf aan de wieg stond van het Sieboldhuis, zich achter het museum schaarde en lobbyde bij het ministerie van OCW. ‘Niet alleen Pechthold, maar ook verschillende gemeenteraadsleden hebben geholpen’, zegt Schiermeier. ‘Die politieke draagkracht heeft gewerkt.’

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

22 September 2016