Geen Commentaar: Waakhonden

Silas.nl

Leidse politici staan te trillen op hun benen. Er is paniek in het stadhuis. Vooral uit het zuiden dreigt gevaar. Want de stad Den Haag wil de universiteit inpikken, is het idee. De raadsleden zien met lede ogen aan hoe de academische enclave achter de duinen maar blijft groeien.

Rector magnificus Carel Stolker moet er aan te pas komen: om de gemoederen te bedaren gaat hij vanavond uitleggen dat de universiteit de stad niet zal verlaten. Hij zal de snotterende raadsleden een zakdoekje en een bemoedigende aai over de bol geven, en met een kwinkslag de plooien glad proberen te strijken.

Maar wat hij eigenlijk moet doen, is de raad bestraffend toespreken. Want als Den Haag vanwege een eeuwenoud academisch minderwaardigheidscomplex zo gek is om tientallen miljoenen in de universiteit te pompen, dan kun je beter zwijgen en incasseren. Zonder die groengele kapitaalinjecties was de universiteit en dus ook Leiden in de problemen gekomen.

Neem Geesteswetenschappen: die faculteit is weer gezond, dankzij de succesvolle Haagse opleiding International studies. Nog zo’n reddingsboei: het university college, dat in de stad van vrede en recht toch net wat makkelijker elitestudenten trekt dan Leiden.

De gemeenteraad klaagt ondertussen dat bestuurskunde naar Den Haag is verhuisd, en politicologie mogelijk volgt - wat overigens klopt. Die studenten worden geen lid van Augustinus, waarschuwde oud-voorzitter Joost Bleijie (CDA) vorige week in Mare. Alleen zitten de verenigingen helemaal niet verlegen zitten om nieuwe aanwas: Augustinus hanteerde ook deze El Cid een ledenstop. Dan maar wat minder bestuurskundo’s op de sociëteit.

Als de raadsleden zich zo graag druk maken, waarom halen ze dan niet hun kop uit het zand om zich te wijden aan hun fundamentele taak, namelijk: de macht controleren en toezien op transparant en democratisch bestuur?
Want, let op: de bijeenkomst van vanavond vindt, op verzoek van de universiteit, plaats achter gesloten deuren. Alleen dan zou ‘men in vrijheid en openheid met elkaar van gedachten kunnen wisselen’, rookgordijnde de universiteitswoordvoerder vorige week. Heel begrijpelijk, want democratie gaat natuurlijk volstrekt niet samen met ‘openheid’ en ‘vrijheid’.

Hoe reageerde de raad, die zich vorige maand nog grote zorgen maakte over de ‘verschraling van het media-aanbod in Leiden’ en klaagde dat ‘de waakhondfunctie’ in het geding was? Die ging zonder met de ogen te knipperen akkoord. En trapte zo de waakhonden gewoon naar buiten.

Hilarische update: op het laatste moment is de bijeenkomst verplaatst van het stadhuis naar het Academiegebouw, omdat de raadszaal volgens het college van burgemeester en wethouders geldt als ‘icoon voor openheid’. Het Academiegebouw is kennelijk ‘bolwerk der beslotenheid’.

Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Ontbinding blootgelegd

De Leidse archeoloog Hayley Mickleburgh onderzoekt op zogeheten bodyfarms de ontbinding …

Wetenschap

U bevindt zich HIER

De eerste data van ruimte-­telescoop Gaia zijn binnen. Een driedimensionele …

Wat zegt de wetenschap?

Mare dook in de wetenschappelijke literatuur over laptops in de collegezaal . ‘Er is …

Nieuws

Rubrieken

English page