'Als je afdwaalt, val je'

Clubje: Yoga Per Tutti

Taco van der Eb

Marijke Kooijman (23, Klassieke Talen, yogadocent): ‘Adem nog een keer diep in. Rol rustig terug omhoog en kom in een hele of halve lotus, of in kleermakerszit. Breng je armen omhoog, en weer samen voor je borst. Namasté.’
Leanne Jansen (25, onderzoeksassistent bij LUCAS, yogacursist): ‘Samen met Marijke zocht ik altijd al naar manieren om goed te ontspannen, tussen het studeren door. Ze tipte me YouTube-filmpjes van Yoga With Adriene.’
Kooijman: ‘Dat is echt mijn inspiratiebron. Sinds twee weken heb ik een eigen yogaschool: Yoga Per Tutti, Italiaans voor “yoga voor iedereen”. Naast lessen in het Nederlands en in het Engels, bied ik ook yogales in het Italiaans. Ik heb nu vier cursisten. Tijdens de les luisteren we gewoon ontspanningsmuziek van YouTube. Ik zoek altijd naar natuurgeluiden.’
Jansen: ‘Ik dacht al dat ik net de zee hoorde.’
Kooijman: ‘Mijn moeder leerde me vroeger ontspanningsoefeningen voor het slapengaan. Dat ik al mijn spieren moest aanspannen en vervolgens loslaten, en mijn gedachten moest laten wegdrijven. Als kind lukte dat echt niet.’
Alisha Meeder (24, geschiedenis, yogacursist): ‘De yogalessen bij het universitair sportcentrum miste ik meestal. Naar die van Marijke ga ik gewoon wel, heb ik mezelf voorgenomen.’
Kooijman: ‘Toen ik studeerde heb ik het herontdekt. Bij een uitwisselingsproject in Italië sprak ik met vriendinnen af in het park, om elkaar sportlessen te geven. Daar gaf ik mijn eerste yogales. Omdat je in Leiden niet echt yoga hebt voor een studentenprijsje en ook niet echt vrijblijvend, zonder abonnement, besloot ik zelf een klas op te zetten.’
Jansen: ‘Ik vind het fijn dat je heel specifiek uitlegt hoe je in een bepaalde positie moet komen.’
Kooijman: ‘Zelf word ik ook graag constant bij de les gehouden. Het doel is om je heel bewust te worden van je lichaam en je gedachten los te laten. Als ik echt gestrest ben, doe ik wel drie keer op een dag yoga. Ook als ik in de UB zit, houd ik soms pauze voor een korte oefening.’
Meeder: ‘Gewoon, tussen de bijzondere collecties?’
Kooijman: ‘Ik weet wel wat geschikte plekken…’
Meeder: ‘Ik doe veel aan kracht- en cardiotraining. Yoga helpt vooral om mijn spieren los te maken, ik doe het niet echt ter ontspanning.’
Jansen: ‘Ik wel, ik slaap echt twee keer zo goed. Het is mooi om je lichaam in te gaan, terwijl je eigenlijk de neiging hebt om eruit te gaan.’
Kooijman: ‘Je hebt ook heel actieve vormen. Mijn lessen zitten dan weer tussen hatha- en vinyasa-yoga in. Ik gebruik eigenlijk alle houdingen die ik ken. De halve maan is mijn favoriete pose. Dan sta je op één been, met de ander in een hoek van negentig graden, en open je je lichaam naar de zijkant. Als je gedachten daarbij afdwalen, dan val je.’
Jansen: ‘Die van mij is warrior III: op één been, met je andere been en je armen recht naar achteren in de lucht. Die lukt alleen als ik heel gefocust ben.’
Kooijman: ‘Goeie, die zal ik onthouden voor volgende week.’

Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Ontbinding blootgelegd

De Leidse archeoloog Hayley Mickleburgh onderzoekt op zogeheten bodyfarms de ontbinding …

Wetenschap

U bevindt zich HIER

De eerste data van ruimte-­telescoop Gaia zijn binnen. Een driedimensionele …

Wat zegt de wetenschap?

Mare dook in de wetenschappelijke literatuur over laptops in de collegezaal . ‘Er is …

Nieuws

Rubrieken

English page