Toelage voor gehandicapten verschilt

15 September 2016

Hoeveel toelage je als gehandicapte student krijgt, verschilt sterk per gemeente. Minister Bussemaker gaat kijken hoe ze het belang van die studietoeslag onder de aandacht kan brengen.

Dit schreef ze vrijdag in een reactie op Kamervragen naar aanleiding van een onderzoek van de LSVb, waaruit bleek dat er per gemeente grote verschillen zijn in de vergoeding voor studenten met een functiebeperking.
Uit het onderzoek bleek dat de toelage voor studenten met een beperking tussen gemeentes tot enkele honderden euro’s per maand kan verschillen. Ook weten weinig studenten waar ze om hulp kunnen vragen als ze met een beperking willen studeren.
Dat de toeslag per gemeente verschilt, ligt aan de beleidsvrijheid van de gemeentes om de hoogte ervan in te vullen, zegt Bussemaker. ‘De gemeentes passen de hoogte aan lokale omstandigheden aan. Dan kunnen zulke grote verschillen optreden.’ Wel is ze in overleg om uit te zoeken hoe ze ‘het belang van deze studietoeslag naar gemeenten toe onder de aandacht kan brengen’.
De minister erkent dat de voorlichting een groot probleem is. Ze spoort eindexamenkandidaten dan ook aan om snel contact op te nemen met de instellingen waaraan ze willen studeren om te praten over mogelijkheden. Dat maar 58 procent van de universiteiten informatie over studeren met een beperking op hun website hebben staan, vindt ze ook ‘onvoldoende’. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

15 September 2016