Studenten negeren vaak leeftijdsgrens drank

15 September 2016

Een substantieel deel van de jongeren koopt zelf drank, ondanks de verhoging van de leeftijdsgrens.

Dit meldt het Trimbos-instituut in een onderzoek naar drank- en drugsgebruik onder jongeren van 16 tot 18 jaar. Het instituut vindt de uitkomsten ‘zorgwekkend’. ‘Voor met name jonge mensen is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken’, meldt het rapport.

In 2014 werden er strenge maatregelen getroffen om jongeren onder de 18 van de drank af te krijgen. Ook studentenverenigingen en supermarkten konden hoge boetes krijgen als een jongere met een biertje werd betrapt. Dit heeft niet voorkomen dat een ‘substantieel’ gedeelte van de minderjarigen toch zelf aan hun drank komt: 38 procent van de 16-jarige en 45 procent van de 17-jarige studenten zeggen zelf wel eens hun drank te kopen. In supermarkten blijkt dit het lastigst: maar 6 of 7 procent van de minderjarigen kopen daar hun drank, terwijl 39 procent van de 18-jarigen daar wel hun biertjes halen. Bij het uitgaan (café of bar) liggen die percentages ongeveer gelijk. In een ‘hok, schuur of keet’ kopen 16- en 17-jarigen vaker drank dan de 18-jarige groep.

‘Aan de naleving van de leeftijdsgrens valt nog winst te behalen’, concludeert het rapport.

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

15 September 2016