Hoe ver gaat de 'Haagse flirt'?

Universiteit geeft uitleg aan gemeenteraad in besloten bijeenkomst

15 September 2016

Rector magnificus Carel Stolker gaat volgende week op bezoek bij de Leidse gemeenteraad om uitleg te geven over de Haagse plannen voor de universiteit. Het gesprek vindt achter gesloten deuren plaats, op wens van het college van bestuur.

Door Vincent Bongers Aanleiding voor de ontmoeting is een dubbelinterview in Mare met de burgemeesters van Leiden en Den Haag. Daarin zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, de indruk te hebben dat ‘politicologie nadenkt over een verhuizing naar Den Haag’. Volgens hem lag dat ‘voor de hand’ omdat ‘Leiden de expansie van de universiteit niet meer echt kon accommoderen’. Wel gaf Van Aartsen toe dat de ‘grotere rol van Den Haag niet altijd zo aangenaam’ wordt gevonden door Leiden.

D66 en CDA stelden naar aanleiding van de uitspraken van Van Aartsen vragen aan het college van burgemeester en wethouders. In een van de antwoorden meldde het college dat rector Carel Stolker langs komt om de raad te informeren.

‘Een goede zaak’, vindt CDA-raadslid Joost Bleijie. ‘We willen graag dat de universiteit openheid van zaken geeft over de Haagse flirt. Elke keer horen we van het universiteitsbestuur dat het allemaal wel meevalt en dat we ons geen zorgen moeten maken. Maar ondertussen zijn er wel steeds meer activiteiten en instellingen van de universiteit die in rap tempo naar Den Haag vertrekken. Denk bijvoorbeeld aan de studie bestuurskunde een aantal jaar geleden. En dit jaar was er een aparte introductieweek voor de studenten in Den Haag.’

Dat heeft impact op Leiden, denkt Bleijie, die oud-voorzitter is van studentenvereniging Augustinus. ‘Mijn vereniging trok altijd veel bestuurskundestudenten. Die worden niet meer lid, want ze zitten in Den Haag. Maar het betekent ook dat ze hun brood niet meer in Leiden kopen, en hun pak niet meer huren bij de Hoppezak. Het heeft een economisch effect.’

‘We wisten niet waar we aan toe waren’, legt Bart Borst, duoraadslid voor D66, uit. ‘Want er kwam geen informatie van de universiteit en het college van B&W over Den Haag. ‘Samenwerken met Den Haag is natuurlijk prima, maar het moet geen concurrentiestrijd worden. Die indruk werd door Van Aartsen wel gewekt. We hebben regelmatig contact met mensen die verbonden zijn aan de universiteit. Dan hoor je wel eens wat. Er werd gesproken over de mogelijke verhuizing van politicologie naar Den Haag. En Van Aartsen verwijst er ook al naar, maar officieel blijft het stil. Dat soort zaken wil je juist van tevoren weten om er een goed afgewogen oordeel over te kunnen vormen. We willen meer weten over de samenwerking tussen het college van B&W en de universiteit verloopt en meer informatie over de Haagse plannen van de universiteit op middellange termijn.’

Bleijie: ‘Er zijn natuurlijk veel instellingen in Den Haag die interessant zijn voor bestuurskunde. Maar de grote advocatenkantoren zitten in Den Haag, niet in Leiden. Betekent dat dan dat Rechten ook maar beter naar Den Haag kan verhuizen? We willen graag weten hoe ver dit gaat.’

Op 22 september gaat Carel Stolker dus in beslotenheid in op de zorgen van de raad. Volgens universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke blijven de deuren dicht ‘omdat men in vrijheid en openheid met elkaar van gedachten wil kunnen wisselen.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

15 September 2016