Frutti di Mare: 'H

Roy BorghoutsTwan Huys (links): 'Seks, drugs en rock and roll. Hoe scoor jij daarop?' Jochem Myjer: 'Hoog.'

Anoushka Kloosterman

De Leidse Jochemy Myjer was een ‘dikke student’ toen hij biologie studeerde in Groningen. Dertig kilo kwam hij aan. Interviewer Twan Huys: ‘Seks, drugs en rock and roll. Hoe scoor jij daarop?’ Myjer lacht: ‘Hoog.’

Hij haalde zijn propedeuse, maar het podium lonkte. Als hij op zijn negentiende het Studenten Cabaret Festival wint, richt hij zich helemaal op cabaret. Die biologiestudie heeft hij nooit afgemaakt, zo vertelt hij vrijdag in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van College Tour, dat vorige week donderdag werd opgenomen.

De doelgroep van het NTR-programma bestaat eigenlijk uit studenten, maar in de Leidse Schouwburg zijn ook veel middelbare scholieren aanwezig. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium, waar Myjer nog bij dj Armin van Buuren in de klas heeft gezeten, hebben speciaal vrij gekregen. ‘Normaal komen mensen uit het hele land’, zegt Huys. Nu zit de zaal vol Leidenaren.

Want Myjer is een geliefde Leidenaar en nauw betrokken bij de stad. Op drie oktober deelt hij haring met wittebrood uit, hij gaf dit jaar het startschot bij de Singelloop en schreef een ode aan Leiden: ‘La La La Leiden.’ Hij is ook betrokken bij verschillende goede doelen in de stad. Zijn inzet werd in 2009 beloond met een erepenning.

‘Leidenaren zijn rustige, nuchtere mensen’, vindt de cabaretier. Hij vertelt hij weleens uitgaat met een bril en snor opgeplakt om niet herkend te worden. In Leiden doet hij dat nooit. ‘Daar kent iedereen elkaar. Dan kijken ze me aan en zeggen ze: "Myjer, waarom heb je nou een snor op?"’

Huys heeft twee serieuze onderwerpen op het programma staan: De tumor, die vijf jaar geleden werd ontdekt in zijn ruggenmerg, en zijn carrière even tot brute stilstand bracht, en zijn vertrek als Paniekpiet. Myjer heeft daar weinig zin in: over zijn ziekte heeft hij al zoveel gepraat, zegt hij.

Ook over zijn afscheid bij Het Sinterklaasjournaal is hij terughoudend. ‘Ik ben een komiek. Mijn taak is het om mensen te vermaken, wat ze er ook van vinden. Ik wil niet verdelen.’ Zijn keuze om te stoppen als Piet was niet zo principieel als bijvoorbeeld die van Hoofdpiet Erik van Muiswinkel, die uit protest zijn functie neerlegde. Voor Myjer was de lol er vanaf. Het feest werd minder leuk door de discussie en de veiligheidsmaatregelen: hij stond op gegeven moment naast bewapende Pieten op de stoomboot.

Hij kijkt liever vooruit. Het tweede deel van zijn kinderboek De Gorgels staat in de stijgers. En zijn nieuwe voorstelling Adem in, Adem uit speelt vanaf volgend jaar door het hele land. Bijna alle shows zijn uitverkocht, op een paar na. Kaartjes kan je alleen bij de theaters zelf kopen. Houd rekening met lange rijen.

College Tour met Jochem Myjer, vrijdag 16 september, NPO2, 21.10 uur

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Onze Vietnamoorlog

Op de zelfmoordaanslagen tijdens de Atjeh-oorlog had Nederland niet echt een goed …

Wetenschap

Engelen des doods

Ook al zijn ze met minder, vrouwelijke militairen zijn misschien wel eerder geneigd tot …

Knuffelen via Skype

Met een speciale mouw kun je elkaar op afstand toch ‘aanraken’. Handig voor …

Nieuws

English page

A degree of hardship

Have you found housing yet? If you found it difficult, you’re not alone. Leiden is …