Vrouw? Dan 390 euro minder

Loonkloof in de wetenschap: mannen verdienen meer dan vrouwen

Bas van der Schot

Bart Braun
8 September 2016

Net als in een heleboel andere sectoren verdienen vrouwen in de wetenschap minder dan mannen. 390 euro per maand zelfs, volgens een rapport van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren dat deze week uitkwam.

Op zo’n cijfer valt altijd wat af te doen, zo ook aan universiteiten. Zo hebben mannen gemiddeld een hogere functie, en hogere niveaus binnen een functie, dan vrouwen. Dat kan wijzen op een andere kloof, bij het verdelen van functies, maar daar gaat dit rapport niet over. Vrouwen in de wetenschap zijn gemiddeld ook ietsje jonger dan mannen, en salarissen stijgen met leeftijd.

Als je voor al dat soort dingen corrigeert, verdient een vrouwelijke wetenschapper nog steeds minder dan een mannelijke leeftijdsgenoot binnen dezelfde functie. Het verschil wordt wel kleiner: een vrouwelijke universitair docent krijgt een tientje per maand minder, een vrouwelijke hoogleraar krijgt anderhalf tot 2,4 procent minder. Uitzondering is de functie universitair hoofddocent 1: daar verdienen vrouwen gemiddeld 57 euro meer dan hun leeftijdsgenoot. Hoera? ‘Een mogelijke verklaring is dat succesvolle vrouwen in deze functie beloond worden met een hoger salaris, terwijl hun mannelijke collega’s bevorderd worden tot hoogleraar’, schrijven de onderzoekers – drie psychologen van de Universiteit Utrecht – in hun rapport.

Dat salarisverschil wordt groter omdat mannen vaker een toelage te krijgen bovenop het salaris uit de cao. 15,1% van de mannen krijgt zo’n toelage, tegenover negen procent van de vrouwen. Omdat zo’n toelage vaak bestaat uit een percentage van het maandsalaris, zijn de toelagen voor vrouwen ook nog eens gemiddeld lager.

Voor het rapport vroegen de onderzoekers salarisdata op bij de 14 Nederlandse universiteiten. De hoogleraren die tevens medisch specialist zijn, zitten dus niet in dit onderzoek, want die worden betaald door de Universitaire Medische Centra waar ze werken. Ook neveninkomsten uit bijvoorbeeld lezingen, boeken, adviesklussen en spin-off bedrijfjes zijn niet meegenomen; het Netwerk hoopt later ook iets over eventuele gender-verschillen bij dat werk te kunnen zeggen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 September 2016