Studenten krijgen taaltoets Engels

8 September 2016

Bachelorstudenten gaan vanaf 2017 een door de universiteit betaalde taaltoets Engels maken. Zakken betekent niet dat deze studenten worden uitgesloten van de master.

De universiteitsraad is blij met het plan, maar wil graag dat de toets wat meer gewicht krijgt.
Dat bleek vorig week maandag tijdens een discussie over het uitvoeringsplan taalbeleid van de universiteit.
Het college trekt de komende drie jaar bijna 2,5 ton uit om alle bachelorstudenten in het tweede en derde jaar een online toets af te laten nemen.
De toets is bedoeld als service. Studenten die de toets niet halen kunnen een cursus volgen bij het Academisch Talencentrum, maar bijspijkeren is niet verplicht. De universiteit is ook bezig met het ontwikkelen van een online cursus.
‘Er gaan wel stemmen op om studenten die de toets niet halen uit te sluiten van de master totdat ze wel het gewenste niveau hebben’, zei rector magnificus Carel Stolker. ‘Want dan ben je gewoon niet goed genoeg. Maar laten we eerst maar eens kijken hoe dit zich ontwikkelt. We hebben met het sneuvelen van het bindend studieadvies in het tweede jaar al gemerkt dat we studenten niet te snel mogen wegsturen.’
Informatie aan studenten moet in het Engels en het Nederlands beschikbaar zijn, blijkt uit het plan. Raadslid Fenna Poletiek van personeelspartij FNV Overheid stelde dat dat bij bepaalde opleidingen eigenlijk overbodig is. ‘Het is een goed idee om bepaalde informatie alleen in het Engels te verstrekken.’
Poletiek is universitair docent cognitieve psychologie. ‘Bij veel opleidingen bij Sociale Wetenschappen zijn alle boeken in het Engels. Moeten we niet bepaalde vakken of opleidingen alleen nog maar in het Engels aanbieden? Het is goed om daar eens over na te denken. De studenten moeten deze taal toch beheersen, ook als je de Nederlandstalige bachelor doet. Nu hebben studenten recht op Nederlandse syllabi en tentamens. Dat is lastig.’
Stolker benadrukte tijdens de vergadering dat de bestuurlijke voertaal aan de universiteit Nederlands is. ‘En dat blijft ook zo. Dat betekent dat een student of medewerker die het Nederlands niet machtig is, niet kan meedoen aan de medezeggenschap. En dan bedoel ik lid worden van een raad. Het is wel mogelijk om lid te worden als je het Nederlands passief beheerst, zodat je de stukken kunt lezen. Veel documenten, bijvoorbeeld visitatierapporten, zijn alleen in het Nederlands beschikbaar. Het is geen bezwaar om in het Engels te discussiëren.' VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 September 2016