Koopkracht van studenten daalt

8 September 2016

De koopkracht van studenten daalt in 2017, en harder dan die van gepensioneerden. Dat is de conclusie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na een eigen onderzoek, gepresenteerd in het rapport Kansen & Koopkracht in 2017.

Er is daarbij gekeken naar het cohort dat valt onder de Wet Studievoorschot: studenten die dus geen basisbeurs meer ontvangen, en naar allerlei trends, zoals de stijging van het wettelijk collegegeld, dit jaar 1984 euro, en de huurprijzen. Het ISO verwacht een daling in koopkracht bij zowel hbo- als wo-studenten en zowel bij studenten zonder en met aanvullende beurzen, maar bij wo-studenten zonder aanvullende beurs lijkt het effect het grootst te zijn. Zij gaan namelijk eerder op kamers. Het ISO vreest voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, vooral voor studenten met een minder welvarende achtergrond.

In aanloop naar Prinsjesdag roept het ISO minister van Onderwijs Jet Bussemaker op om maatregelen te nemen. Een van de aanbevelingen van de studenten is het bevriezen van het collegegeld, bij aanvang van de studie. Zo zouden eerstejaars uit 2016 beter weten waar ze aan toe zijn en ook de volgende jaren 1984 euro moeten betalen.

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 September 2016