Beerden wint Onderwijsprijs

8 September 2016

Kim Beerden, universitair docent Oude Geschiedenis, ontving tijdens de opening van het academisch jaar de LUS Onderwijsprijs 2016. Ze krijgt een plek in de Leiden Teachers Academy en 25.000 euro voor een onderwijsproject.

Ze was ‘vereerd en verrast’ met de prijs. ‘Het is natuurlijk een beetje een black box, je weet niet waarop ze selecteren.’ In het juryrapport wordt ze geprezen omdat ze onderzoek en theorie op verrassend en begrijpelijk integreert, en vanwege haar enthousiasme voor haar specialisatie: voedsel en religie in de oudheid.

‘Mijn doel is om studenten kritisch na te laten denken’, reageert ze. ‘Er is geen recept voor goed onderwijs, maar ik hoop dat ik dit met mijn enthousiasme kan bereiken.’ Het geld wil ze steken in de professionalisering van het onderwijs voor jonge universitair docenten, zoals promovendi. Ze wil daarin meer ‘blended learning’ introduceren. ‘Ik gebruik bijvoorbeeld het programma Pitch2peer, waarmee studenten elkaars werk kunnen bekritiseren. Zo leren studenten opbouwende kritiek te geven en te krijgen. Het is ook goed voor de groepsdynamiek, omdat ze ook buiten de colleges met elkaar te maken hebben.’ Technisch onderlegd hoeven docenten er niet voor te zijn, zegt ze. Dat is ze zelf ook niet. ‘Ik heb pas sinds vorige maand een smartphone.’

Studenten bio-farmaceutische wetenschappen Christophe Momers en Arian Khoshchin kregen de Mr. K.J. Cath-prijs voor hun stichting Edisen. Daarmee geven ze colleges in zorgcentra voor ouderen. De prijs is bedoeld voor medewerkers en studenten die de universiteit in een positief daglicht stellen.

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 September 2016