Campingmaster

Leiden is vol, vinden (internationale) studenten

Marc de HaanDe Duitse archeologiestudent Luca Brunke woont op Camping Stochemhoeve: 'De eerste twee weken regende het haast elke dag.'

Marleen van Wesel

Nog geen kamer gevonden? Vervelend, zeker als je helemaal uit Duitsland of Spanje komt. ‘Een wanhoopspoging leverde iets op in Noordwijkerhout.’

‘Ik woon hier al een week of zes’, vertelt Luca Brunke (22) voor zijn tentje op Camping Stochemhoeve, aan de rand van Leiden. ‘Mijn zaklamp is echt onmisbaar en twee keer per week doe ik een handwasje.’

Brunke komt uit Duitsland. Na een bachelor archeologie in Tübingen volgt hij nu een master in Leiden. ‘Via allerlei websites, Kamernet en makelaars probeerde ik hier een kamer te vinden. Tevergeefs, want ik kon niet even op en neer voor een bezichtiging of een hospiteeravond.’

Eind juli had hij nog steeds niets. ‘Maar ik moest al wel naar Leiden, voor een cursus Engels bij het Talencentrum.’

Hij besloot een camping te zoeken. ‘Met de bus reisde ik van Duitsland naar Amsterdam. Ik had mijn fiets meegenomen en daarmee ben ik van Amsterdam naar Leiden gereden. Mijn laptop en kleren zaten in een rugzak, en op de bagagedrager mijn tent, slaapzak en een matje. De eerste twee weken regende het haast elke dag. Binnen bleef het droog, maar het is lastig om iets te doen op zulke dagen en ik heb geen idee hoe ik mijn kleren dan moet drogen.’

’s Avonds kookt hij eenpansmaaltijden op een brandertje. ‘Ik moet elke dag naar de supermarkt, want ik kan niks bewaren. Maar ik haal ook wel eens pizza in de stad, of eet bij vrienden. Vanavond komen zij trouwens hier barbecueën. Toen mijn campingbuurman vertrok, heeft hij zijn barbecue voor me achtergelaten.’

Hij is niet de enige, weet hij. ‘Op een gegeven moment zaten we hier met vier studenten tussen de gezinnen met spelende kinderen. Eentje is alsnog verhuisd naar een kamer, en twee anderen verblijven nu in een kamer van de kampeerboerderij. Vrienden uit Tübingen die ook naar Leiden gekomen zijn, vonden het ook lastig.’

Veel Nederlandse studenten hebben hetzelfde probleem. Volgens de Landelijke Studentenvakbond kampte Leiden in 2013 nog met een tekort van 3650 kamers. Volgens studentenhuisvester DUWO, de grootste studentenwoningaanbieder in Leiden met ruim 1400 nieuwe huurders deze zomer, ligt het tekort nu een stuk lager. Vorige zomer, toen de eerste 650 kamers van de nieuwe flat Leidse Schans waren opgeleverd, schatte DUWO het tekort nog op 1500 à 2000. ‘Ik verwacht dat het tekort iets is afgenomen, maar er is nog wel een tekort’, zegt Hans Pluim, DUWO-vestigingsdirecteur Den Haag/Leiden. Nieuwe cijfers worden volgende maand gepresenteerd. In 2020 moet dat minder dan 500 zijn, volgens een afspraak met de gemeente. Deze zomer kwamen er ook nog eens 216 nieuwe kamers bij, in het complex aan de Langebrug.

Voor Hollandse pechvogels is het vervelend om te moeten pendelen vanuit een dorpje waar per dag zes buurtbussen passeren, maar vanuit het buitenland is het nog net wat lastiger. Daarom heeft de universiteit een Housing Office, voor internationale studenten. Zij betalen een fee van 350 euro, die ze terugkrijgen wanneer het office uiteindelijk geen woning voor hen heeft. De meeste studenten lijken hun weg daarheen goed te vinden. Van de ruim zesduizend eerstejaars- en masterstudenten die de universiteit deze week verwelkomde, zijn er zo’n 1.200 internationaal.

Het aantal aanvragen bij het Housing Office ligt zelfs nog wat hoger dan dat, zegt Judith Jongenelen: namelijk 1293. Maar dat komt volgens haar doordat uiteindelijk toch niet iedereen naar Leiden komt. ‘In de eerste week kloppen er altijd studenten aan die zich niet bij ons hebben aangemeld. Gisteren waren dat er een stuk of zeven en vanmiddag verwacht ik er nog zo’n vijftien.’ Vooralsnog zijn er 930 internationale studenten geplaatst. Vorig jaar in de herfst waren dat er 818, na 982 aanvragen.

Ook Brunke bekent overigens het inschrijfmoment gemist te hebben. ‘Toen zat ik voor veldwerk in Oman. Als ik had geweten dat het zo lastig zou worden, had ik me daar toch wel proberen in te schrijven, ook al kost het behoorlijk veel geld.’

‘Ik heb me aardig verkeken op de moeite die het in Leiden kost om een woning te vinden’, zegt ook postdoc-onderzoeker milieukunde Daniel Arenas Lagos (29) uit Spanje. ‘Leiden is vol’, constateert hij. ‘Voor mijn promotieonderzoek aan de universiteit van Vigo verbleef ik in Noorwegen en Brazilië, waar kamers voor onderzoekers door de universiteit werden geregeld.’

In Leiden is er onder meer via de Stichting Boerhaave wel een beperkte woningvoorraad voor phd’s en postdocs, maar Arenas Lagos kreeg van de universiteit slechts wat tips. ‘Ik moest Facebook, Kamernet en de websites van makelaars maar in de gaten houden.’ Vorige week, vier dagen voor hij in Leiden zou arriveren en zijn onderzoek zou aanvangen, plaatste hij in de Facebookgroep ‘Zoekt kamer in Leiden’ een oproep. ‘Een wanhoopspoging, maar het leverde me wel een kamer op, bij een gezin in Noordwijkerhout. Aardige mensen, met twee kinderen en er wordt zelfs voor me gekookt. Maar ik kan er slechts een maand blijven, dus ik ben nog steeds hard op zoek.’

Brunke kan zijn tentje deze week eindelijk opvouwen. Via een makelaar heeft hij een kamer gevonden in de Leidse volkswijk De Kooi. ‘Ik ben er nog niet geweest. Ik heb alleen foto’s gezien en ik weet dat ik twee huisgenoten heb. Het is een stuk duurder dan de camping: die is tien euro per nacht, plus 55 cent toeristenbelasting. Maar ik kijk er echt naar uit om weer elektriciteit te hebben. En dat het niet zo koud is ’s ochtends vroeg.’ Maar aan de andere kant: ‘Buiten leven voelt wel avontuurlijk.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Campingmaster

Nog geen kamer gevonden? Vervelend, zeker als je helemaal uit Duitsland of Spanje komt. …

Achtergrond

071 - 527... Happy end

Mirjam Romeijn (24) onderzocht voor haar masterscriptie een oorlogsdagboek, en spoorde de …

Het zong rond: pas op

Lesage Munyemana vluchtte vanuit de Democratische Republiek Congo naar Nederland. Nadat …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Fouten bij bouw b

De lekkage van afgelopen mei in het nieuwe bètacampus is meer dan een incident. En …

English page

How To Survive Leiden

You are now a student in Leiden, so what do you really need to know? Mare , your new …