Appjection! Sustained, dankzij studenten

15 Juni 2016

‘Onze app maakt het gemakkelijker om bezwaar te maken tegen een boete’, vertelt student ondernemingsrecht Max Heck. Samen met twee studiegenoten bedacht hij de app Appjection. Vorige week wonnen ze de BLIC, een nieuwe innovatieprijs, voor hun idee.

‘Het overgrote deel van de Nederlanders weet niet hoe het juridische proces werkt om bezwaar te maken tegen boetes’, zegt Heck. ‘Wanneer je een boete krijgt, kun je er een foto van uploaden, en in twee of drie zinnen uitleggen waarom de boete volgens jou onterecht is.’

Het team achter de app doet de rest. De studenten hebben een bedrag van 25.000 euro gewonnen en juridisch advies van advocatenkantoor De Brauw, dat de BLIC (De Brauw Legal Innovation Challenge) in het leven riep. ‘Met dat geld kunnen we de app nu echt ontwikkelen’, vertelt Heck.

Het idee ontstond vlak voor Heck voor een half jaar naar China vertrok, en teamlid Matthijs Lagas naar San Francisco. ‘Een paar dagen voor het zover was, hielden we een afscheidsavond met goodbye drinks.’ Samen met studiegenoot Doortje van Bokkem, die in Amsterdam bleef, bespraken ze waar ze over een jaar zouden staan.

‘Op een gegeven moment ging het over uitvindingen: dat de beste uitvindingen meestal vrij gemakkelijk zijn.’ En toen kwamen ze uit op Appjection. ‘Een paar dagen later zaten we aan totaal andere kanten van de wereld. We voerden regelmatig skypegesprekken met zestien uur tijdsverschil en werkten samen aan een heel groot Google Drive-document.’ Uiteindelijk stuurden ze hun idee in voor de BLIC. ‘We waren net terug, toen we hoorden dat we in de finale stonden.’

In eerste instantie gaan de studenten, die inmiddels bijna afgestudeerd zijn, zich richten op verkeersboetes uit de zogenaamde Wet Mulder. ‘Negentig procent daarvan zijn snelheidsboetes, maar het gaat ook om parkeerboetes of telefoneren achter het stuur. We zien ook al groeipotentieel in andere hoeken. Luchthavenbelasting bijvoorbeeld. Wanneer je je vliegtuig niet haalt, heb je recht op teruggave van het deel luchthavenbelasting van de ticketprijs. Weinig mensen weten dat.’

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

15 Juni 2016