Bospest

9 Juni 2016

Als je ergens een nieuwe soort loslaat, kan die zich soms razendsnel verspreiden, omdat de ziektes en natuurlijke vijanden uit de oorspronkelijke omgeving ontbreken. Biologen spreken dan van een ‘invasieve exoot’; de rode rivierkreeftjes en groene lawaaipapegaaien die ook door Leiden vliegen, zijn bekende voorbeelden. 

In het plantenrijk is de Amerikaanse vogelkers een belangrijke exoot. In de vorige eeuw is het aantal exemplaren in Nederland meer dan verhonderdvoudigd. Duitsland besteedt jaarlijks 25 miljoen euro aan de bestrijding ervan. De soort dankt er de bijnaam ‘bospest’ aan.

In het biologenblad PeerJ beschrijft een team van vooral Leidse biologen alle soorten plantenetende insecten die voorkwamen op vogelkersen uit Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het lijkt erop dat de bospest langzaam maar zeker wordt opgenomen in de Europese voedselnetwerken: steeds meer insecten eten Amerikaanse vogelkers. Het vijfstippelig struikhaantje, een kever, is bijvoorbeeld overgestapt van de lijsterbes naar de bospest – er zijn zelfs al de eerste genetische verschillen tussen lijsterbes-etende en bospest-etende struikhaantjes te zien.
De onderzoekers, onder leiding van Naturalis-bioloog Menno Schilthuizen, waarschuwen dan ook dat de huidige manier van bospest-bestrijding met de kettingzaag er voor zou kunnen zorgen dat de aanpassing van de planteneters langzamer verloopt. Dan blijft de exoot juist langer invasief.

Deel dit bericht: