'Duizenden ogen keken me aan'

Eliza Jordaan (20, culturele antropologie)

Huis: Huize ChimpanB,
Middelstegracht 20b
Grootte: 12 m2
Kost: € 275 euro
Bewoners: 13

Huize ChimpanB?
‘Dit pand heeft meerdere verdiepingen, aangeduid met een letter. Op de vierde heten ze OrchiD. Wij wonen op de tweede, maar hebben er ChimpanB van gemaakt.’

Doen jullie veel samen?
‘We hebben een huisfeest, paasontbijt, een huisweekend en zelfs een ouderdag georganiseerd. We gingen met onze ouders met een bootje varen en een quiz doen, vet kneuzig. Van de ouders kregen we een stofzuiger.’

Wat heb je met zwart-witfoto’s?
‘Ik vind ze mooi en ze passen ook altijd bij elkaar. Bij mijn ouders had ik alle zwart-witfoto’s uit tijdschriften gescheurd en mijn hele muur vol zwartwitportretten geplakt. Duizenden ogen keken me aan. Hier ben ik dat niet van plan. Ik heb gewoon wat mooie foto’s ingelijst. Een kaart van een Picasso. Een still uit een filmpje dat mijn oma in Istanbul gemaakt heeft. Een archieffoto van Njord met roeiers uit de jaren ’30. Een schilderij met vier vissen en een been. Het hoeft niet altijd ergens op te slaan.’

Fotografeer je zelf ook?
‘Ja, er hangt een foto van mijn beste vriendin met een mand op haar hoofd. Het was een opdracht tijdens een fotografiecursus, geïnspireerd op het werk van Hendrik Kerstens, die zijn dochter met gekke “hoedjes” fotografeerde. Hij gebruikte bijvoorbeeld bubbeltjesplastic of een theedoek. Helaas ging het mis met mijn belichting. Haar zwarte coltrui valt helemaal weg.
‘Deze zomer wil ik met mijn racefiets en camera op pad, om onderweg mensen te fotograferen. Je hoeft niet per se naar het buitenland om interessante dingen te zien.’

En de fotoboeken?
‘De meeste zijn gesigneerd. Mijn moeder wilde als cadeautje een boek van Anton Corbijn voor me laten signeren. Voordat ze voor de signeersessie het museum in ging, kwam ze hem tegen op straat, dus ze haalde meteen het boek tevoorschijn en liet hem zijn handtekening zetten. Later vertelde ze dat ze zo blij was dat het gelukt was, dat ze hem spontaan gezoend had.’

Waarom hangen er zoveel kleren?
‘Ik heb eigenlijk geen kledingkast, enkel een heel klein kastje. Vintagejasjes heb ik aan een stok boven mijn bed gehangen. Het is het goedkoopste meubel ooit. De plank kocht ik voor 1 euro bij de Kringloopwinkel en mijn moeder kwam met de stok aanzetten. Verder ligt er vaak was op mijn bed. Ik verplaats het van bed, naar stoel, naar wasmand.’

Op welke voorwerpen ben je trots?
‘Op de Gipsen-stoel die ik van mijn ouders mee mocht nemen. En op de mooie-mensen-kalenders van Njord, waarvoor ik een deel van de foto’s schoot. In navolging van de Britse roeivereniging Warwick wordt er elk jaar een kalender gemaakt, maar dan niet naakt. De meeste leden wilden dat niet, en van Njord mag het ook eigenlijk niet. Je moet bijvoorbeeld ook je schouders bedekken tot je een bepaald aantal wedstrijden gewonnen hebt. Pas dan mag je een hemdje aan.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Vogels voelen de beat

Zebravinken en grasparkieten hebben gevoel voor ritme, lieten Leidse biologen zien. …

Studentenleven

Nieuws

Excelleren in oplichten

In zijn laatste boek This present darkness beschrijft de vorig jaar overleden Stephen …

Nieuwe NWO-baas

De Nijmeegse hoogleraar biofysica Stan Gielen is vanaf september de nieuwe voorzitter van …

English page