Scripties niet zomaar geheim

2 Juni 2016

De executive master cyber security schrapt het artikel in de onderwijs en examenregelingen (OERen) van de opleiding waarin staat dat alle scripties vertrouwelijk blijven.

De master van de faculteit Governance and Global Affairs wordt niet gefinancierd door de overheid en is gericht op mensen die al een carrière zijn begonnen. De opleiding kost 23.500 euro, vaak betaald door werkgevers.
De master wil graag de scripties geheim houden omdat deelnemers onderzoek doen naar bedrijven. In bepaalde gevallen ook hun eigen organisatie. De opleiding vreest dat zonder deze vertrouwelijkheid gevoelige bedrijfsinformatie in de openbaarheid kan komen.
De faculteitsraad en ook het faculteitsbestuur zijn echter van mening dat geheimhouding niet de regel moet zijn. Vorige maand zei faculteitsraadslid Patrick Overeem dat niet openbaar publiceren juist de uitzondering moet zijn. ‘Zoals dat nu ook zo is bij alle andere opleidingen. Het is wetenschappelijk werk, dat moet gecontroleerd kunnen worden door anderen. Je kunt echt niet zomaar scripties achterhouden, zeker niet als regel.’
De opleiding schrapt het geheimhoudingsartikel dan ook. Dat betekent echter niet dat iedereen straks alle scripties kan lezen. Bij elk werkstuk wordt een afweging gemaakt. Het is in ieder geval essentieel dat de wetenschappelijke controle in orde is. VB

Deel dit bericht: