Overstroming in nieuwe campus

2 Juni 2016

De ondergelopen afdelingen van de science campus gingen woensdagochtend weer open. Het zal nog even duren voordat de totale schade is opgemaakt.

‘Een nieuw gebouw, en dan dit. Een kleine ramp’, noemde bèta-decaan Geert de Snoo de overstroming in de nog kersverse nieuwbouw van zijn faculteit.
Vorige week dinsdag knapte een leiding van de sprinkler-installatie op de derde verdieping, zodat vier etages en de kelder blank kwamen te staan. Het water is van de leidingen gehaald, en de faculteit waarborgt de brandveiligheid voorlopig met brandwachten, tot de brandblusinstallatie grondig is getest.
Sinds woensdagochtend zijn de ondergelopen ruimtes weer vrijgegeven, en doet de elektriciteit het weer. ‘We hebben de computers weer aanstaan, en we zijn de apparatuur aan het testen. De schade aan de apparaten lijkt vooralsnog mee te vallen, al moet er nog een aantal gecontroleerd worden’, vertelde hoogleraar immunobiologe Annemarie Meijer toen. Haar groep voor zebravissenonderzoek is één van de getroffen groepen.
‘Wel zijn er reagentia en onderzoeksmateriaal verloren gegaan, omdat de koelkasten en vriezers opgewarmd zijn. We kunnen nu nog niet zien hoeveel impact dat precies zal hebben, maar hierdoor lopen onze promovendi en postdocs een flinke vertraging op in hun onderzoek. We zijn opgelucht dat de apparatuur grotendeels ongeschonden lijkt, en dat de aquaria met onze honderden kweeklijnen en stammen zebravissen nog niet verhuisd waren, maar over de gevolgen voor het onderzoek zijn we bezorgd. Maandag hopen we de eerste proeven te kunnen gaan uitvoeren, maar het wordt nog een hele proef om alle schade in kaart te brengen en daar een prijskaartje aan te hangen.’
Gert-Jan van Helden, directeur bedrijfsvoering van de faculteit, gaf bij de faculteitsraadsvergadering van maandag aan dat de omvang van de schade waarschijnlijk pas over enkele weken duidelijk zal zijn. En waar gaat de rekening dan uiteindelijk heen? ‘Iemand, ergens, zal iets gedaan hebben dat hiertoe geleid heeft. Bepalen wie dat was, wordt nog een juridisch steekspel, waar wij niet bij betrokken zijn.’ BB

Deel dit bericht: