Geen commentaar: Geheugenverlies

Silas.nl

De oude pendelbus werd nog eens uit de garage geduwd. Een trage rammelbak, roestplekken gaan schuil onder een laagje stof, maar hij start nog aardig. Dat wel. Het grootste obstakel zijn de bestuurders, die niet meer weten waar hij ook alweer naartoe moest tuffen.

Vorige week werd de ‘relatie Den Haag-Leiden’ weer eens besproken door de faculteitsraad Geesteswetenschappen. ‘Is dit een probleem?’ vroeg vice-decaan Egbert Fortuin zich voor de zekerheid af.

Even terug.

In de zomer van 2014 werd het punt geagendeerd door toenmalig raadslid Gareth O’Neill. Studenten van de nieuwe bachelor International Studies (BAIS) voelden zich geïsoleerd in Den Haag. De rest van de faculteit zit namelijk in Leiden. Er kwam een verbeterplan, met extra aandacht in Den Haag voor de UB en de Leidse minoren en masters. Extra optie: een pendelbus tussen beide steden. Voor de grotendeels internationale OV-loze studenten vormden de NS-tarieven een drempel voor bezoekjes aan Leiden.

‘Een prachtig plan’, klonk uit de raad, en het bestuur noemde het ‘constructief’. (Vervolgens belandde het eventjes op een plank. ‘Op ons is het niet overgekomen als: faculteitsbestuur, voer dit plan nu uit’, reageerde het bestuur toen ernaar geïnformeerd werd.) Dat even tussen haakjes, want enkele maanden later, nu een jaar geleden, klonk er in de raad alweer optimisme over de voortgang.

Hoe is de relatie nu? Horen de Hagenezen er al een beetje bij?

Nou, nee. Sterker nog, zegt BAIS-student en raadslid Nicchelle Buyne: ‘De enkeling die al weet dat BAIS bij Geesteswetenschappen hoort, is daar ontevreden over.’ ‘International Separatist Party’ werd de nieuwe International Student Party in de raad al gekscherend genoemd, maar iets serieuzer ook ‘in elk geval een nieuwe ontwikkeling’.

Er werd direct gebrainstormd over meer oplossingen, maar ís het nou een probleem, dat de Haagse opleiding ver van de Leidse faculteit staat? De reacties in de raad varieerden van ‘op zich niet’ tot ‘wel jammer dat ze in Den Haag niet meer mensen van andere opleidingen tegenkomen’.

Het probleem dat in 2014 door een vorige generatie raadsleden nog voorzien werd, dát werd echter niet opgerakeld: dat die verbondenheid met Leiden belangrijk zou zijn voor de werving van masterstudenten. En het aantal studenten dat uiteindelijk in Leiden afstudeert is weer belangrijk voor de hoeveelheid geld die de universiteit van het ministerie ontvangt.

Inmiddels heeft de helft van de eerste lichting BAIS-studenten (369 starters in 2012-2013) een bul en is na te gaan of die vrees terecht was. Zestig procent van hen is voor de master inderdaad vertrokken naar een andere universiteit. 22 procent bleef op de Universiteit Leiden en de rest werkt of neemt eerst een gap year.

Ter vergelijking: van álle studenten van de Universiteit Leiden die een jaar eerder, in 2014, een bachelordiploma haalden, bleef meer dan zeventig procent op de Universiteit Leiden. Nu wisselen studenten steeds vaker van onderwijsinstelling, mogelijk gemaakt door het bachelor-masterstelsel en de harde knip. En dat juist studenten international studies al na de bachelor uitvliegen, past bij die opleiding, waar zestig procent van de afgestudeerden bovendien zelf international is.

En wat betreft de financiering: in 2014-2015 wist Leiden in elk geval nog meer masterstudenten van bacheloropleidingen elders in het land af te snoepen, dan omgekeerd.

Dus, is dit een probleem?

Daar moet de nieuwe raad, met binnenkort een vollédig nieuwe studentengeleding, maar over oordelen. Dát is in elk geval wel een probleem: de raad heeft geen geheugen. Die pendelbus staat stationair te ronken. Waar moest hij ook alweer heen?

MVW

Deel dit bericht:

Voorpagina

Aan de haal met bsa

Het Leidse experiment met het bindend studieadvies in het tweede jaar werd vorige week …

Achtergrond

Omgekeerd jongensboek

In maart overleed de Leidse historicus, jurist en biograaf Cees Fasseur, net nadat …

Wetenschap

Tegen de muur

Na de oorlog was het payback time . Toch probeerde de Groningse rechtbank bij de …

Studentenleven

Nieuws

'Luistert Jet? NEE!'

Op woensdagmiddag staat er tegenover het Binnenhof een felgeel springkussen, omringd door …

Onderzoek bonnen

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar de declaraties van de Universiteit Leiden. …

Zetel blijft leeg

Een van de zetels in de faculteitsraad van Sociale Wetenschappen blijft meer dan een jaar …

Rubrieken

English page

Opinion: Gimme a ride!

The Dutch get it, the internationals don’t. But free OV travel should be given to …

Fe/male, why choose?

Transgender students are unhappy with the university: the registration system Usis does …