Kamervragen: 'Ik voelde me net een zwerver'

Esther Bliek (25, Chinastudies)

Foto: Marc de Haan

Huis: Huize Alibaba, Hogewoerd 71
Grootte: 14 m2
Kost: € 238
Bewoners: 6

Huize Alibaba?
‘We wonen boven een fietsenmaker, maar hiervoor was het een antiekshop. De eigenaar heette Ali. Van de fietsenwinkel hebben we normaal gesproken geen last, maar nu wordt er verbouwd. Daardoor gaat het brandalarm steeds af.’

Je roeit ook?
‘Ik was lid van Asopos. Mijn roeiclubje heette KWIK: Kut Waar Is Kim, want die was altijd weg. Ik heb een bachelor psychologie en een bachelor industrieel productontwerpen gedaan, en ging op stage naar China om waterdichte tassen te ontwerpen. Ons roeigroepje is toen wat versnipperd. Eenmaal terug volgde ik een talencursus, en nu doe ik de taalvakken van het eerste jaar Chinastudies.’

Is dit je eerste kamer?
‘Nee. Toen ik ging studeren kreeg ik reistijdvoorrang, maar het hospiteren wilde niet echt lukken. Ik wist niet zo goed hoe dat moest en dacht dat het een soort sollicitatie was. Gelukkig kwam ik op de Vrijheidslaan terecht. Daar was het meteen gezellig. Na twee jaar ging ik samenwonen met mijn toenmalige vriendje in een appartement. Toen het uitging, moest ik weer een kamer zoeken.’

Was dat niet raar, van samenwonen terug naar studentenkamer?
‘Dat viel wel mee, het was vooral raar om even “dakloos” te zijn. Je wilt ook niet bij je ex op de bank slapen, dus logeerde ik afwisselend bij vrienden. Ik sliep een tijdje in een leegstaande kamer op de Rijn- en Schiekade. Een gezellig huis, maar ik voelde me net een zwerver. Zat ik daar, in die lege kamer met alleen mijn slaapzakje. Ik was blij dat ik hier terecht kon. In dit huis kan iedereen zijn eigen ding doen.’

Doen jullie nooit wat samen?
‘Jawel. We eten in ieder geval één keer per jaar samen, dat is dan ons Nieuwjaarsdiner, met als enige voorwaarde dat het niet in januari wordt georganiseerd. En als er iemand jarig is, maken de anderen een verjaardagsontbijtje.’

Wat vind je het leukste aan het huis?
‘Dat mijn vriendje Gabriël hier ook woont. Het leek me eerst niet zo handig, een relatie met je huisgenoot, maar hij had geen last van dat soort twijfels. Onze huisgenoten waren in het begin erg nieuwsgierig. Het was wel vervelend dat ze er toen zo bovenop zaten. Voordat we iets kregen, wilde een huisgenoot een geintje uithalen met de “huisman”, en maakte een Valentijnskaart voor hem. Het was een grapje, maar hij dacht dat de kaart van mij kwam.’

Dus nu woon je weer samen?
‘Eigenlijk wel. Eten en tv kijken doen we meestal hier. We slapen bij hem, want hij heeft een tweepersoonsbed. Zijn kamer is ook leuk. Hij heeft zes wandelende takken met 240 eitjes. Laatst was er een ontsnapt, toen ging ik gillen. Ik vind ze best leuk, die kriebelende beestjes, maar dan wel achter glas.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Aan de haal met bsa

Het Leidse experiment met het bindend studieadvies in het tweede jaar werd vorige week …

Achtergrond

Omgekeerd jongensboek

In maart overleed de Leidse historicus, jurist en biograaf Cees Fasseur, net nadat …

Wetenschap

Tegen de muur

Na de oorlog was het payback time . Toch probeerde de Groningse rechtbank bij de …

Studentenleven

Nieuws

'Luistert Jet? NEE!'

Op woensdagmiddag staat er tegenover het Binnenhof een felgeel springkussen, omringd door …

Onderzoek bonnen

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar de declaraties van de Universiteit Leiden. …

Zetel blijft leeg

Een van de zetels in de faculteitsraad van Sociale Wetenschappen blijft meer dan een jaar …

Rubrieken

English page

Opinion: Gimme a ride!

The Dutch get it, the internationals don’t. But free OV travel should be given to …

Fe/male, why choose?

Transgender students are unhappy with the university: the registration system Usis does …