Studenten klagen over dure boeken

21 April 2016

Dure en verplichte studieboeken bij rechten blijken soms niet te worden gebruikt, klagen studenten. ‘Hoogleraren willen een slaatje uit ons slaan.’

Dat blijkt uit de net verschenen facultaire faciliteitenenquête. Daarin krijgen studenten de vraag of zij de studiekosten die zij maken aanvaardbaar vinden. Op dit punt behaalt de faculteit een 2,8 op een schaal van vijf.
De verplichte aanschaf van bepaalde boeken zit een aantal studenten dwars. ‘In het tweede semester moesten we een reader van tachtig euro kopen,’ meldt een derdejaars bachelor rechten in de rapportage. ‘Daarnaast is het niet raar als ik gemiddeld 150 euro per semester uitgeef aan boeken.’
De student heeft een ‘sterk vermoeden’ dat ‘bepaalde hoogleraren en auteurs een slaatje willen slaan’ uit het voorschrijven van boeken aan een ‘groot publiek van studenten’. Vervolgens blijkt dat het boek nauwelijks aan bod komt tijdens het vak. ‘Dat vind ik niet eerlijk, hier kan ik mij dan ook zeer aan ergeren.’
‘Studeren is al duur genoeg’, aldus een andere klager. ‘Het zou fijn zijn als we niet elke keer voor honderden euro’s nieuwe boeken en
readers hoeven te kopen. Dat terwijl de stof bijna altijd nagenoeg gelijk blijft.’ Deze student stelt dan ook een kringloopwinkel voor boeken en readers voor.
Jeske Clarijs van studentenpartij SGL ging maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering rechten in op de klachten. ‘Ik maak me zorgen over opmerkingen die studenten maken over de boeken. Met het oog op kostenbeheersing, lijkt me dat iets om naar te kijken.’
Peter van Es van het rechtenbestuur reageerde: ‘Dit is typisch een onderwerp voor de opleidingscommissies. Die kunnen dit bespreken met docenten. Als er echt sprake is van verspilling, dan is dat onzinnig. Dan moet dat aangekaart worden, maar dat kun je niet allemaal van bovenaf regelen.’
Van Es nuanceerde de discussie over de boeken: ‘Van een goed studieboek heb je je leven lang plezier. Als het nuttig is voor de opleiding in zijn geheel, dan vind ik het geen verspild geld. Overigens maken uitgaven aan boeken een relatief klein deel uit van de totale kosten van een studie.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 April 2016