Proef met alternatief voor vuilnispas

21 April 2016

DUWO wil én weet een alternatief voor de Leidse vuilnispas voor een aantal studentencomplexen, maar de gemeente geeft geen gehoor. Toch blijkt er al een proef te lopen aan de Wassenaarseweg.

‘Ik krijg geen respons’, zegt Danielle van den Tol van studentenhuisvester DUWO. Sinds vorig jaar kunnen de bewoners van de Pelikaanhof, net als de rest van de binnenstad, met een vuilnispas hun afval buiten kwijt in ondergrondse containers. ‘Het beleid van de gemeente is om niet iedere bewoner een eigen pasje te verstrekken. Wat wij willen is dat de elektronische Saltosleutel waarmee elke bewoner toegang heeft tot de Pelikaanhof, gekoppeld wordt aan het vuilnissysteem van de gemeente. De systemen zíjn compatibel, en we zijn bereid te betalen, want we willen het probleem oplossen. Maar het contact stagneert’, vertelt Van den Tol.

Bewoners van de Pelikaanhof startten daarom een petitie. Studentbeheerder Mirjam Schouten vertelde vorige week in Mare al dat er overlast is van rondslingerende vuilniszakken. Van den Tol vindt de petitie een goed initiatief. ‘Hoe meer mensen van zich laten horen, hoe groter de kans dat er misschien toch iets gebeurt.’

Ondanks de radiostilte blijkt de gemeente wel degelijk met het onderwerp bezig te zijn. ‘Op dit moment loopt er een proef op de Wassenaarseweg’, laat communicatieadviseur Christianne Lemckert weten. ‘Hier kunnen aio’s met hun keycard zowel hun appartement als de ondergrondse containers openen. Deze proef moeten we nog evalueren.’

‘Het gaat om de appartementen in het Anatomiegebouw, dat DUWO beheert’, weet Van den Tol. ‘PhD’s die daar wonen, komen binnen met hun LU-card van de universiteit, waarmee ze ook de containers kunnen openen.

Partners, als ze samenwonen, komen binnen met een Saltosleutel, waarmee ze de containers overigens níet kunnen openen. Dat moet hun partner dus doen.’

De situatie aan de Wassenaarseweg is DUWO dus niet onbekend, maar wel dat het om een proef gaat waar de oplossing voor de Pelikaanhof van afhangt. Van den Tol: ‘We zullen dus even rustig moeten afwachten. We hopen dat het een vervolg krijgt.’ Schouten laat weten dat de petitie voorlopig doorgaat. ‘We hebben al over de honderd handtekeningen.’

De Pelikaanhof is niet het enige DUWO-pand met vuilnisoverlast. In het oude Elizabethziekenhuis aan de Hooigracht speelt een ander probleem.

Van den Tol: ‘Daar hebben we elk jaar 250 nieuwe bewoners. Zij hebben in principe wel een eigen vuilnispas, want het gaat om zelfstandige wooneenheden. Wanneer ze vertrekken vergeten ze de pas in te leveren, of misschien nemen ze hem bewust mee als souvenir, want het zijn mooie pasjes, met een afbeelding van Leiden erop. Hoe dan ook, het aanvragen van nieuwe pasjes door de nieuwe bewoners duurt even. Intussen zetten veel mensen hun vuilnis maar naast de container.’

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 April 2016