Nieuw: portretten levende hoogleraren aan de muur

21 April 2016

Het criterium dat alleen schilderijen van overleden hoogleraren in de Senaatskamer van het Academiegebouw mogen hangen, wordt herzien.

Daarmee maakt de Universiteit Leiden plaats voor de portretten van een aantal vrouwelijke emeriti, om zo bij te dragen aan meer positieve beeldvorming rond vrouwen in de wetenschap.
Normaal gesproken hangt alleen het portret van letterkundige professor Antoniades in de Senaatskamer, tussen de 117 portretten van eminente mannelijke wetenschappers.
Afgelopen maand werden deze schilderijen echter vervangen door fotoportretten van 99 vrouwelijke hoogleraren. Het kunstwerk was een initiatief van vier vrouwelijke hoogleraren, die zich verenigden in Athena’s Angels, dat opkomt voor de belangen van vrouwen in de wetenschap.
Het kunstwerk is inmiddels weer opgeborgen, maar het college van bestuur was zo blij met het project, dat het besloot om ook permanent meer zichtbaarheid te geven aan vrouwelijke wetenschappers. In de senaatskamer zal een aantal portretten van vrouwelijke emeriti verschijnen.
Daarnaast overweegt de universiteit om de portretfoto’s uit de Senaatskamer opnieuw af te drukken en elders een zichtbare plek te geven. Ook op de universitaire website wordt aandacht aan de carrières van vrouwelijke hoogleraren besteed. PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 April 2016