'Het Gorlaeus is vreselijk'

Zoektocht naar geschikte, grote tentamenzalen
21 April 2016

Grote studies moeten haast met elkaar knokken om een fatsoenlijke tentamenlocatie te bemachtigen. De ‘verliezer’ krijgt het Gorlaeus toebedeeld, dit tot chagrijn van studenten en medewerkers. Wellicht biedt het Van Steenis­gebouw uitkomst.

Door Vincent Bongers Vooral voor opleidingen met veel eerstejaars is het heel lastig om geschikte tentamenlocaties te vinden. Tijdens de faculteitsvergadering rechten maandag bleek dat een aantal beschikbare zalen eigenlijk niet geschikt is voor tentamens.
‘Het Gorlaeus is geen goede locatie’, zei Rhys Bane van studentenpartij LVS. ‘Ik heb er ook een keer een tentamen moeten maken, en dat was verschrikkelijk. Als je naar de wc wil, moet iedereen in de rij opstaan. Dat is heel storend.’
De zaal loopt af als een arena, dat heeft tot gevolg dat elke student zo in de papieren van de persoon voor zich kijkt. ‘Best gek eigenlijk’, aldus Peter van Es van het rechtenbestuur. ‘Je wordt haast gedwongen om af te kijken. Dat is vervelend.’
Het is een probleem dat in mindere mate ook in de collegezalen in het KOG speelt.
Bane wilde weten of het rechtenbestuur actie onderneemt om alternatieven te vinden voor het Gorlaeus. ‘Wordt er nagedacht over andere tentamenlocaties? Hoe kan het efficiënter? Ik denk dan aan het vaker gebruik maken van het Universitair Sportcentrum, of de Hooglandse- en Pieterskerk.’
Overigens hebben studenten ook kritiek op de Pieterskerk. Het is er in de winter erg koud. Dus dan is het tentamens maken met verkleumde vingers.
Van Es: ‘Ik heb sterk het gevoel dat het Gorlaeus een vangnet is. Als het sportcentrum kan worden gebruikt, doen we dat. Maar we lopen tegen grenzen aan. We hebben geen prachtige grote universitaire voorziening waar iedereen terecht kan. Het is al een hele wedstrijd met andere faculteiten om de beste zaal te bemachtigen. Dan is soms het Gorlaeus de enige plek die er nog is.
‘Het is duidelijk dat dit alleen in geval van nood kan’, aldus Van Es: ‘We gaan op zoek naar alternatieven. De kerken zijn duur, dus die moet je dan wel efficiënt kunnen inzetten. Niet voor een enkel tentamen op een dag.’
Rechtendecaan Rick Lawson legde uit dat er wordt gewerkt aan alternatieven: ‘Achter de schermen zijn er gesprekken over een nieuwe tentamenlocatie voor de hele universiteit in het Van Steenisgebouw. Daar is op zich nog wel ruimte.’
Een reden waarom het nog niet zo ver is, is de discussie over computers. Lawson: ‘Moet de zaal daarvan worden voorzien, zodat je ook op een digitale manier tentamens kunt afnemen? Dat is handig. Maar hoe doe je dat met de beveiliging? En, heel banaal, vierhonderd computers geven heel veel warmte af. Daar moet je ook rekening mee houden. Als we daar uit zijn, komen we er op terug.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

21 April 2016