Geen commentaar: Winterslaap

Amerika is in rep en roer. Wil Ted Cruz nu wel of geen war on dildo’s? In Nederland zoekt politiek Den Haag naarstig naar een goocheltruc waarmee ze het referendum kan laten verdwijnen. Amsterdam volgt met ingehouden adem de op handen lijkende vechtscheiding tussen de UvA en de HvA.
Gelukkig is de politiek in Leiden ook reuzespannend, want over drie weken beginnen de universitaire verkiezingen. Hoezee!
U had het natuurlijk al dik onderstreept in uw agenda staan, en telt de dagen af. Als hoeders van de democratie trok Mare alvast langs de universitaire partijen, op zoek naar partijprogramma’s en verse standpunten.
Maar helaas.
Het smurfendorp verkeert nog in een diepe winterslaap. ‘Partijprogramma? Dat eh, is nog niet af. We laten je iets horen als we meer weten.’ Een enkeling verwees ons naar de website van vorig jaar. ‘Daar staat vast nog wel wat bruikbaars op. Zoveel is er vast niet veranderd.’
Gelukkig is er nog hoop. Want na een hip kick-off-feest is daar ONS, de jongste tak aan de Leidse bemoeiboom. ‘We vonden dat er een nieuwe wind moest waaien’, zei universiteitsraadslid Niels Westera een paar weken geleden bij de oprichting. Op de website is het echter nog windstil. ‘Wij zijn een ondernemende partij’, is de enige content. Maar nu even niet.
Laten we niet flauw doen. We begrijpen best dat de spandoeken nog leeg zijn. Die zijn tenslotte in een dag geschilderd. De dropveters en chemische snoepdolfijnen waarmee je suikerbeluste stemmen koopt, zijn ook later nog in te slaan. En shirtjes - pardon, gilets - zijn in 24 uur gedrukt. We vragen niet om al weken van tevoren campagne te voeren, alsjeblieft niet, maar wel om er alvast eens over na te denken. Wie ben je? Wat vind je? Waarom moet Leiden op je stemmen? Winter is coming in Westeros, maar in Leiden wordt het tijd te ontwaken uit je winterslaap.
Precies twee maanden geleden organiseerden de Leidse medezeggenschapsraden ‘De week van de medezeggenschap’. ‘De medezeggenschap doet heel veel, maar meestal zien studenten en medewerkers dat niet’, zei universiteitsraadslid Sander van Diepen toen bij een standje in het Lipsius tegen Mare. ‘Alleen tijdens de verkiezingsweek zijn ze echt zichtbaar. Dat willen we veranderen.’
We kunnen niet anders dan concluderen dat dat gelukt is. De partijen zijn nu twéé weken zichtbaar.

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Computer says no

We krijgen steeds meer te maken met regels die ingebakken zitten in onze technologie. Dat …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Indonesi

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was maar liefst tien procent van alle Indonesiërs in …

English page