ISO: 'Studies vertellen niet het hele verhaal'

14 April 2016

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hield 45 grote opleidingen uit het hoger onderwijs tegen het licht, en stelde vast dat die vaak niet het hele verhaal vertellen. Bij ongeveer een kwart van de opleidingen is de informatie uit de studiebijsluiter niet goed vindbaar op de website.

Daarnaast is de informatie die wel op de websites staat vaak te rooskleurig en soms zelfs onjuist. De studie civiele techniek in Delft meldt bijvoorbeeld dat een civiel ingenieur ‘verzekerd is van een baan’; terwijl in de bijsluiter staat dat na anderhalf jaar 63 procent van de afgestudeerden werk op TU-niveau heeft. Communicatiewetenschappen aan de UvA heeft het over een goed arbeidsmarktperspectief, maar is op dat vlak een van de slechtst scorende WO-opleidingen: slechts 31 procent van de communicatiewetenschappers werkt op niveau na 18 maanden. De studiebijsluiter bestaat sinds 2014, en is bedoeld om te zorgen dat de juiste studenten op de juiste plek terecht komen. In het overzicht is te zien hoe studenten hun studie waarderen, het aantal eerstejaars dat de opleiding doet, het aantal contacturen dat eerstejaars wordt aangeboden, het percentage studenten dat doorstroomt naar het tweede jaar, het percentage studenten dat binnen vier jaar een bachelor heeft en het percentage studenten dat 1,5 jaar na afstuderen een aansluitende baan heeft. In de steekproef van het ISO zaten ook vier Leidse opleidingen: rechten, politicologie, international studies en bestuurskunde. Die hebben wel netjes naar de bijsluiter gelinkt, en maken geen overdreven beloftes over de arbeidsmarkt. International Studies, een jonge opleiding die simpelweg nog geen cijfers over hun afgestudeerden heeft, maakt het niet mooier dan het is, en blijft in algemeenheden hangen: ‘Als afgestudeerde zul je werkgevers veel te bieden hebben’ Aankomend studenten hebben nog tot 1 mei om zich op te geven voor hun studie. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 April 2016