'Straks komen de fruitvliegjes'

14 April 2016

De bewoners van de Pelikaanhof zijn dinsdag een petitie gestart. Ze willen een alternatief voor de vuilnispas die de Gemeente Leiden nu bijna een jaar gebruikt.

‘Officieel ontvang je die per vier personen, maar veel gangen ontvingen er maar één. Soms wel voor zeven of acht bewoners’, vertelt initiatiefnemer Miriam Schouten, studentbeheerder van het pand.

‘Niet iedereen weet dat je in dat geval nóg een pas kunt aanvragen. En dan nog kun je de vuilniszak niet even mee naar buiten nemen onderweg naar college. Dan zitten je ganggenoten zonder pasje’, zegt Schouten. Een oplossing hebben ze overigens ook: ‘In het begin, toen het vuilnissysteem in fases werd ingevoerd, konden bewoners de containers nog met hun keycard openen.’ Dat is hun toegangspas voor het gebouw. Via studentenhuisvester DUWO is er contact met de gemeente. ‘DUWO ziet ook wel dat we hier een groot probleem hebben, maar hun onderhandelingen hebben nog geen resultaat. Volgens de gemeente zou het iets van achthonderd euro kosten, veel geld in elk geval, om alleen nog maar te onderzoeken of openen met die keycard mogelijk is. Maar we weten dus al dat werkt.’

Tot de invoering van de vuilnispas, konden bewoners hun vuilnis dagelijks op het einde van hun gang kwijt. Sinds ze naar de containers buiten het gebouw moeten, merken de beheerders veel overlast van rondslingerende vuilniszakken. Ze vrezen dat het in de zomer erger wordt. ‘Ze gaan lekken, het wordt vies. We hebben wel een ongediertemannetje, maar straks komen de fruitvliegjes weer.’

Bij het ter perse gaan van deze Mare waren er 87 handtekeningen. De gemeente had toen nog niet gereageerd. De beheerders zullen de handtekeningen uiteindelijk overhandigen aan huurderscommissie BRES. ‘Er wonen minstens vijfhonderd studenten in de Pelikaanhof, maar met 150 handtekeningen zouden we al heel blij zijn’, zegt Schouten. Ze voegt eraan toe: ‘Het blijven studenten.’

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 April 2016