Meatless Monday gaat niet door

Universiteit gaat geen vlees uitbannen

Vincent Bongers
14 April 2016

De universiteit gaat voorlopig geen Meatless Monday invoeren. Een deel van de universiteitsraad is voorstander van het beperken van het aantal vleesmaaltijden in de Leidse en Haagse kantines.

Een dag in de week kan vlees best vervangen worden door een vegetarische hap, is het ideevan de Meatless Monday. De universiteiten van Wageningen en Nijmegen hebben zo’n vega-dag al wel ingevoerd.

Het Leidse college van bestuur ziet het echter niet zitten. ‘Wij stellen ons op het standpunt dat iedereen zelf moet bepalen wat hij eet’, zei vice-collegevoorzitter Willem te Beest vorige week tijdens de bespreking van het milieubeleidsplan 2016-2020 in de universiteitsraad. ‘Dus als iemand vegetarisch wil eten, moet die mogelijkheid er wel zijn. Maar dat is wat anders dan vlees een keer per week uitbannen. Ook iemand die vlees wil eten, moet dat kunnen.’

‘Je hoeft niet alle vleesgerechten te vervangen’, stelde personeelslid Joost Augusteijn van Abvakabo. ‘Je kunt ook kiezen voor minder vleesgerechten. Verander de balans.’

Te Beest: ‘Dat lijkt me geen enkel probleem. Maar dat moet je met beleid doen, een beetje voorzichtig mee zijn. Anders komen er klachten.’

De raad vond overigens dat de milieuplannen van het college wel wat ambitieuzer mogen. De universiteit neemt een ‘te afwachtende houding’ aan blijkt uit het advies van de raad. Zo kan de universiteit nog stuk energiezuiniger dan nu gepland.

Te Beest is het daar niet mee eens. ‘Het Gorlaeus neemt nu nog zestig procent van al de energie die de universiteit gebruikt, voor zijn rekening. We slaan nu een grote slag met de bouw van de nieuwe bètacampus. Ons aardgasverbruik neemt vanaf 2016 naar verwachting met 20 procent af, als gevolg van de ingebruikname van de campus in september.’

Het is verder de bedoeling dat de universiteit in 2020 haar CO?-footprint met vijftig procent heeft gereduceerd. ‘Dat is een grote stap’, aldus het college.

De raad wil dat het college meer inzet op het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto’s. Er komen alleen palen als daar vraag naar is, vond Te Beest. ‘We hebben niets aan oplaadpunten die onbenut blijven.’ Augusteijn: ‘Als je geen palen hebt, komen er ook geen auto’s. Dat is nu precies een voorbeeld van de afwachtende houding van het college.’

Te Beest zag dat toch anders. ‘Je kunt wel overal zomaar van die dingen neerzetten, maar dat is ook niet goed voor het milieu. We proberen mee te lopen met de vraag die er is.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 April 2016