'Lager tarief voor vluchteling'

In plaats van tienduizend euro collegegeld betalen
14 April 2016

De universiteitsraad wil dat vluchtelingstudenten die geen beurs ontvangen van de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF toch de kans krijgen om voor gereduceerd tarief in Leiden te studeren. Het college van bestuur wil juist inzetten op meer samenwerking met het UAF.

Door Vincent Bongers Studenten van buiten de Economische Europese Ruimte (EU plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) betalen het instellingscollegegeld. Dat is een veel hoger bedrag dan het wettelijk collegegeld dat dit academische jaar op 1.951 euro is gesteld.
Een vluchtelingstudent uit bijvoorbeeld Syrië (Zie ook 'Hier studeren zou te gek zijn') moet dus eigenlijk het instellingscollegegeld betalen.
En dat is prijzig. Een bèta-bachelor kost bijvoorbeeld 13.000 euro per collegejaar. Alfa’s en gamma’s betalen rond de 10.000 euro. Geneeskundestudenten zijn met een bedrag van 15.000 euro het duurste uit. De masters van alle opleidingen zijn nog duurder.
Vluchtelingstudenten die een beurs krijgen van het UAF, betalen een gereduceerd tarief dat is gelijk gesteld aan het wettelijk collegegeld van 1.951 euro. Maar de stichting kan jaarlijks slechts 750 plekken financieren.
Volgens de stichting studeren er nu 27 studenten in Leiden met een UAF-beurs.
Studentenpartij SGL wil graag dat vluchtelingstudenten zonder deze beurs toch in Leiden kunnen studeren. De andere partijen in de raad sloten zich hierbij aan. 
De raad roept het college van bestuur in een advies dan ook op ‘een open houding aan te nemen’ ten opzichte van ‘vluchtelingstudenten die niet via het UAF bij de universiteit komen.’ ‘Zorg dat de drempel zo laag mogelijk blijft voor deze groep’, zei Koen Hamelink van studentenpartij LVS vorige week tijdens de universiteitsraadsvergadering, ‘zodat zij wellicht ook in Leiden kunnen studeren.’
Volgens vice-rector Simone Buitendijk is het ‘nog niet zo simpel’ om vluchtelingstudenten die geen steun krijgen van de stichting te helpen. ‘Er komt een notitie waarin op een rijtje wordt gezet tegen welke problemen vluchtelingstudenten aanlopen. En op welke manier wij hen het beste kunnen helpen. Er zijn al veel initiatieven, die willen we zoveel mogelijk ruimte geven. De universitaire lerarenopleiding ICLON traint bijvoorbeeld gevluchte Syrische docenten.’ 
‘Maar als je niet aan alle eisen voldoet, is het niet zo makkelijk om hier te gaan studeren. Het is de vraag of we mensen buiten de reguliere kanalen goed kunnen helpen. We sturen er voorlopig dan ook op aan om meer studenten via het UAF in Leiden te laten studeren. Daar zetten we meer vaart achter.’
Op 25 mei sluit de universiteit een convenant met het UAF. Wat daar precies in staat is nog niet bekend.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 April 2016