Leiden sluit deals in Brazili

24 Maart 2016

Een nieuwe leerstoel Braziliëstudies, sterrenkundeovereenkomsten en mogelijk een bijdrage aan de bestrijding van het zikavirus: daarmee kwam rector magnificus Carel Stolker afgelopen week terug uit Brazilië. ‘Ik werd ingezet als joker.’

Met een zestienkoppige delegatie trok de rector vorige week door Brazilië. ‘Dat is het nieuwe model, ingevoerd toen ik aantrad’, vertelt Stolker. ‘We hebben drie landen geïdentificeerd, waarmee we als universiteit willen optrekken.’ Eerder waren Indonesië en China aan de beurt. ‘Wanneer een LUMC-onderzoeker een afspraak had, ging ik mee, zodat mijn counterpart ook kwam. Als rector werd ik ingezet als joker. Zo komen onze wetenschappers op een wat hoger niveau organisaties binnen.’
Leiden was al de enige Nederlandse universiteit die nog Portugees aanbiedt. ‘Vanaf 1 september komt hier een nieuwe leerstoel Braziliëstudies. En het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken financiert hier voor de helft een docent Portugees. Best bijzonder, in een moeilijke economische periode. Wij nemen de andere helft voor onze rekening.’
Stolker tekende ook overeenkomsten namens NOVA, een samenwerkingsverband voor sterrenkunde. In São Paulo werd gesproken over het uitwisselen van medische kennis. ‘Onze vergrijzing staat Brazilië over een jaar of tien ook te wachten.’ Met twee bètaonderzoekers bracht hij een bezoek aan het Braziliaanse volksgezondheidsinstituut Fiocruz. ‘Daar worden virussen onderzocht, zoals dengue en zika. Niet dat Leiden even het zikavirus gaat stoppen, maar wellicht kunnen de Nederlandse NeCEN-microscopen in Leiden een bijdrage leveren.’
‘Zeventien overeenkomsten hebben we getekend. Ik heb Brazilië beter leren kennen, maar ik heb niet veel van het land gezien. Alleen vlak voor we terugvlogen, zag ik de beroemde stranden van Copacabana en Ipanema.’ Voor een volgende grote Leidse missie wordt gedacht aan Turkije. ‘We hebben Turkijestudies. Op de Rechtenfaculteit wordt Turks recht gedoceerd. En voor archeologen, die nu min of meer uit Noord-Afrika gebombardeerd worden, biedt Turkije een aantal interessante onderzoeksgebieden. Maar die reis is niet meer voor dit jaar.’ MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

24 Maart 2016