Studentenleven
Klusnullen? Geen probleem!
Eerstejaars rechtenstudenten moesten tijdens hun ontgroening klusjes doen voor hun docent Ard van der Steur, tegenwoordig minister van Veiligheid en Justitie (VVD), schreef nrc.next maandag. Volgens de universiteit zijn er echter ‘geen onoorbare dingen’ gebeurd.
Marleen van Wesel
donderdag 24 maart 2016

Voor Van der Steur in 2010 lid werd van de Tweede Kamer, doceerde hij vanaf 2006 burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden. In die tijd kwamen volgens nrc.next tientallen studenten als zogenaamde ‘klusnullen’ naar het kasteel in Warmond, waarin hij een appartement bewoont. Het ging om eerstejaarsleden van L.S.V. Minerva, die net als bij andere verenigingen in hun kennismakingstijd een week aan het werk gezet worden. Ze harkten het grindpark, zetten de monumentale trap in de was en kookten voor Van der Steur.

‘We hebben maatschappelijk werk, zoals oorlogsgraven schoonmaken, en niet-maatschappelijk werk’, verduidelijkt Minerva-voorzitter Max Grapperhaus. In dit geval ging het om dat laatste: klussen bij een reünist.

Van der Steur was tijdens zijn eigen studententijd namelijk zelf ook lid van Minerva. Grapperhaus: ‘Daarbij kijken we altijd vanuit de kant van de aankomende leden. Als het goed werk is, in een goede en veilige omgeving, geen vreemde dingen dus, kan het wat ons betreft doorgang vinden.’ Niet-maatschappelijk werk gebeurt bovendien wel tegen betaling, in tegenstelling tot wat nrc.next schreef, zegt hij.

‘Volgens ons zijn er geen onoorbare dingen gebeurd’, laat universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke weten. De universiteit heeft weliswaar een gedragscode, waarin staat: ‘Docenten nemen de nodige afstand in acht in hun betrekkingen met individuele studenten en houden deze betrekkingen zakelijk.’ Maar, zegt Van Overbeeke: ‘In een studentenstad is het evident dat de wegen van studenten en wetenschappelijk personeel elkaar af en toe ook buiten de muren van de universiteit kruisen.’

Van der Steur zelf ontkende aanvankelijk tegen nrc.next dat het klussen nog gebeurde tijdens zijn docentschap. Later gaf hij wel toe, maar zag hij geen bezwaren. Het was ‘gewoon gezellig’.