'Het is koffiedik kijken'

24 Maart 2016

De faculteit Governance and Global Affairs heeft met het college van bestuur afgesproken dat de komende jaren het bedrag aan binnengehaalde subsidies wordt verdubbeld. De faculteitsraad maakt zich zorgen over deze ambitie.

Het college van bestuur maakt elke drie jaar bestuursafspraken met de faculteiten, over het binnenhalen van studenten en geld.
Het is de bedoeling dat de Haagse faculteit in 2019 twee miljoen aan subsidies ontvangt. In 2014 was dat nog minder dan 7,5 ton. Vorig jaar iets van rond de miljoen.
‘Ik heb mijn twijfels’, zei raadslid Patrick Overeem dan ook. ‘De faculteit moet de tweede en derde geldstroom bijna verdubbelen de komende drie jaar. Dat is mooi, maar gaat dat lukken? Dat geldt ook voor de bachelor-instroom.’
In 2019 hoopt de faculteit een bachelorinstroom van 425 studenten te hebben. Dat waren er in 2015 nog 313.
‘Er komt een hele nieuwe opleiding bij: de bachelor cyber security. Dus de eisen voor de instroomcijfers zijn niet heel spannend’, legde Jolanda Riel van het faculteitsbestuur uit. Overeem: ‘Maar die opleiding is er nog niet.’
Riel erkende dat de afspraak over de subsidies ‘wel zeer ambitieus’ is. ‘Maar het onderzoek gekoppeld aan het nieuwe Institute of Security and Global Affairs gaat waarschijnlijk veel subsidies trekken’, vertelde ze. ‘Ook het university college wil meer aan onderzoek gaan doen. Maar het is een beetje koffiedik kijken.’ Overeem: ‘Het moet wel ergens op gebaseerd zijn.’ Riel: ‘De directeuren van twee van de drie instituten van de faculteit melden al dat er forse subsidies worden binnengehaald.’
Decaan Kutsal Yesilkagit: ‘Het college zegt: “Ga ervoor!” Het is een aansporing om beleid op deze punten te voeren.’ Overeem: ‘Wat zijn de consequenties van het niet halen van een afspraak?’
‘Dat verschilt per doelstelling’, aldus Yesilkagit. ‘Het is niet zo heel erg als je de doelstelling derde geldstroom niet haalt. Dat ligt anders voor de instroom van de opleidingen.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

24 Maart 2016