Leve de Leidse literatuur!

- Wil je tolk worden?
- Hè? Ehm... nee!
- Leraar?
- Mwhaoh.
- Schrijver dan?
- Ook niet eigenlijk.
- Ja, maar…
- …wat?
- Waarom ga je dan IN GODSNAAM EEN TAAL STUDEREN DIE JE ALLANG KENT?
- Nou, ik hou van boeken lezen.
- Ah, dus je wordt bibliothecaris!
- …

Zo gaat dat, als je iemand probeert uit te leggen waarom je Nederlands studeert. Wil je nog lachwekkendere reacties? Dat kan. Kies dan voor een nogal specifieke afstudeerscriptie.

Toen ik me daarvoor in Kaapstad stationeerde, kwam ik vlakbij het Groote Schuur-Hospitaal te wonen, tussen de überambitieuze geneeskundestudenten. Terwijl ik stapels boeken verslond, liepen zij co-schappen - niet omdat het ziekenhuis wereldberoemd was door de eerste harttransplantatie, maar vanwege de voortdurend dichtslibbende eerste hulp. Talloze spoedgevallen uit de townships hadden daar zogeheten chest drains óf een tracheotomie nodig. En die noodingrepen – waarbij je met een scherp voorwerp een gat richting luchtpijp of longen prikt - mocht je als co-assistent in Europa of de VS nu eenmaal nooit uitvoeren.

- Maar wat doe jij hier eigenlijk?
- (zo nonchalant mogelijk) Oh, ik schrijf een scriptie over Afrikaanse letterkunde.

Hierna volgde een lachsalvo dat er bijna in resulteerde dat ik eerste hulp moest verlenen. Als bleek dat de desbetreffende geneesko zich toch niet had doodgelachen, volgde na een verse teug adem de wanhoopskreet:

- But WHYYYYYYYYYY?
- …

Dit is waarom: terwijl zij dagelijks onder hetzelfde tl-licht in hun witte klompjes stonden te zweten, herbeleefde ik vanuit mijn luie stoel/zonnige balkon/heerlijke hangmat/het hete zand van Bloubergstrand een paar eeuwen geschiedenis: van Boerenoorlog, apartheid, struggle tot aan de nieuwe Reënboognasie, en dan ook nog vanuit alle mogelijke gezichtspunten.

Toegegeven: ik redde er geen levens mee, maar werd er ook niet slechter van.

- Zouden jullie ook eens moeten doen.
- …

Sterker nog: dat zouden we allemaal moeten doen. En daarom, beste lezer, zet Mare deze week het nieuws even stil en de verbeelding aan.

Geniet van onze gouden Boekenweek-editie en bekijk de academie eens door de dwarse blik van zowel vooraanstaande als aanstormende auteurs (Christiaan Weijts, Franca Treur, Gerardo Soto y Koelemeijer en Jerry Hormone) die speciaal voor ons een kortverhaal schreven.

Struin door de Galerij der Groten en ontdek hoe belachelijk rijk de historie der Leidse letteren eigenlijk is. Lees hoe een Bilderdijk-biograaf zich opeens op Brusselmans stort, of hoe een literaire rechtenprof zich uitsluitend gaat toeleggen op haar schrijversbestaan. En helpt het lezen van een roeiklassieker bij het winnen van een Olympische medaille?

Moraal van het verhaal: lang leve de literatuur.

Dus lees die krant (en vooral de pdf!).

En daarna een goed boek.

.

DOOR FRANK PROVOOST

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De Brusselmanscultus

De mooie jonge oppergod van de Vlaamse Letteren, zoals Herman Brusselmans zich vroeger …

Galerij der Groten

Wat hebben P.C. Hooft, F. Bordewijk, Boudewijn Büch en David van Reybrouck gemeen? …

Wetenschap

Leven voor kreeften

De Bibliotheca Carcinologica van de Leidse kreeftenkenner Lipke Holthuis is zo bijzonder …

Mama's zwijgrecht

In De stilte van Thé ontdekt hoofdpersoon Sophie pas op haar achttiende dat ze is …

De andersdenkenden

De Tweede Wereldoorlog, de koloniën en de Koude Oorlog: schrijvers uit de jaren …

Studentenleven

English page