Scherpere controle op declaraties

3 Maart 2016

De ene universiteitsbestuurder declareert 100 euro, een ander 72.000. Dat komt door een gebrek aan duidelijke declaratiereglementen, constateert de onderwijsinspectie. Ze gaat strenger controleren.

Vorig jaar publiceerde RTL Nieuws een lijst van omstreden declaraties van universiteitsbestuurders. Zo hadden bestuurders van de Universiteit Utrecht beschikking over twee dienstauto’s met chauffeurs en reden ze daarmee in twee jaar tijd zo’n 400.000 kilometer: bijna tien keer de wereld rond. Daar bovenop werd 40.000 euro aan taxikosten gedeclareerd. Een bestuurder aan de Radboud Universiteit zit op een stoel van 2788 euro. De snelheidsboetes van zijn chauffeur werden door de universiteit betaald. En aan de VU declareerde iemand voor 27.000 euro aan hotelovernachtingen in Amsterdam, omdat zijn woonplaats 92 kilometer verderop lag.
Het Leidse college van bestuur hield zich volgens RTL zeven keer niet aan de regels. Er werd in te dure hotels geslapen en voor twee businessclass-tickets was geen schriftelijke toestemming gevraagd. Rector magnificus Carel Stolker nuanceerde de beschuldigingen toen in Mare en noemde het universiteitsbestuur juist zuinig.
Naar aanleiding van Kamervragen vroeg Onderwijsminister Bussemaker de inspectie om de naleving van declaratievoorschriften van hoger onderwijsinstellingen verder te onderzoeken. Het inspectierapport is er nu.
In 2014 ontbrak bij drie universiteiten een uniform declaratiereglement voor de hele organisatie. Vier universiteiten hielden zich niet aan de eigen voorschriften, en bij twee universiteiten waren de declaraties niet altijd herleidbaar uit de administratie.
Volgens de inspectie gaan instellingen bovendien verschillend om met de declaratievoorschriften en wordt de term ‘declaratie’ ook verschillend geïnterpreteerd. Soms gaat het om voorgeschoten bedragen die later worden teruggestort, bij anderen over onkosten die vooraf door de instelling worden betaald.
Er moet meer transparantie en uniformiteit komen, stelt de inspectie. De instellingen voor hoger onderwijs hebben beterschap beloofd. In 2018 zal de inspectie opnieuw controleren of de nieuwe voorschriften dan ook echt worden nageleefd. PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 Maart 2016