Salamander-shot

Edwin Giesbers

Acteurs hopen op Oscars, muzikanten op Grammy’s. Voor natuurfotografen is er de Wildlife Photographer of the Year Competition, georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. Op 5 maart komt de fototentoonstelling met het werk van de winnaars naar Naturalis. De Nederlandse natuurfotograaf Edwin Giesbers won in de categorie amfibieën en reptielen, en deelt drie van zijn mooiste foto’s met Mare.

De winnende foto is een kamsalamander op de Veluwe. Giesbers fotografeerde hem van onderaf in een koud beekje. ‘Ik fotografeer al 35 jaar in de Nederlandse natuur en ontdek nog steeds nieuwe onderwerpen. Deze foto is onderdeel van een serie voor National Geographic Magazine over de bedreiging van amfibieën’, zegt Giesbers. In 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit Gent een nieuwe agressieve schimmelsoort, die in korte tijd 98 procent van de vuursalamanders in Nederland doodde, en ook de kamsalamander en alpenwatersalamander bedreigt.

‘Reptielen en amfibieën tolereren je aanwezigheid, zolang je niet of nauwelijks beweegt en in slow motion naar ze toe gaat’, zegt Giesbers. Bij zijn foto van twee adéliepinguïns – volgens Giesbers duidelijk vriendjes – was dat heel anders. ‘In Antarctica voeren we in een snelle rubberboot langs een baai vol prachtige blauwe ijsrotsen. Op een van die ijsrotsen stonden twee adéliepinguïns. We voeren nog op een behoorlijke afstand, maar ik nam het zekere voor het onzekere en maakte snel drie foto’s. De pinguïns doken vrijwel meteen het water in. Vlug keek ik op het display van mijn camera. Ondanks het gewiebel in de zodiac waren de foto’s scherp.’

De foto van de kafferbuffel werd genomen in Tanzania. ‘Ze zijn gewend aan de landrovers van de gidsen. Dat heeft ook een nadeel: met een telelens past het dier van dichtbij niet helemaal op de foto.’ Hij koos ervoor de imposante kop van een kafferbuffel uit te lichten.

Volgens Giesbers kan iedereen tegenwoordig leren om een technisch goede foto te maken. ‘Door het digitale tijdperk is er een snelle leercurve. Een pakkende, aansprekende of bijzondere foto maken kan iedereen, zo nu en dan. Voor het maken van een grotere collectie met technisch goede en aansprekende foto’s is wel een bepaalde mate van talent nodig.’

PM

Wildlife Photographer of the Year

Naturalis, 5 mrt–29 mei, €12,- studenten €4,-

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

English page