Haagse faculteit pakt roddelen aan

University College komt ook met eigen actieplan
3 Maart 2016

De faculteit Governance and Global Affairs in Den Haag is intensief bezig met het verbeteren van
de sociale veiligheid. Maar hòe precies, dat werd tijdens de faculteitsraadsvergadering dinsdag niet helemaal duidelijk.

Door Vincent Bongers Uit de personeelsmonitor 2015 bleek dat de faculteit een flink roddelprobleem heeft. Een derde van het personeel liet weten last te hebben van achterklap. Dat aantal is hoger dan bij de andere faculteiten. In 2012 kwam dit probleem ook al naar voren. De faculteit gaat het nu grondiger aanpakken. Eind vorig jaar was er een faculteitsraadsvergadering achter gesloten deuren, over waar het nu precies mis blijft gaan.
Het Leiden University College (LUC), onderdeel van de faculteit, besloot om ook zelf een onderzoek uit te voeren naar de sociale veiligheid op het college. Een consultant van buiten de faculteit heeft gesprekken gevoerd met LUC-medewerkers.
Personeelslid David Ehrhardt: ‘Er ligt nu een plan waar de hele staf tevreden mee is. Iedereen was blij dat zij konden praten met iemand van buiten. Al was er wel wat gesteggel over de rapportage die voortvloeide uit die gesprekken.’
‘Sinds de bekendmaking van de personeelsmonitor in juni zijn er overigens al allerlei stappen genomen’, aldus Jos Schaeken, uittredend LUC-dean en bestuurslid van de faculteit. ‘We hebben niet gewacht tot december om maar eens wat te doen. We hebben in augustus al sessies gehad met de academische staf van het LUC. De gesprekken met de externe consultant zijn onderdeel van een groter actieplan. Een deel van de problematiek is al op de schop genomen.’ Hij ging niet in op welke maatregelen er al zijn getroffen.
‘Zijn er ook structureel dingen aangepakt die ten grondslag liggen aan de problemen? Zoals de hoge werkdruk en het gebrek aan carriereperspectief’, vroeg personeelsraadslid Patrick Overeem dan ook. ‘Zijn mensen die niet door een deur kunnen, uit elkaar gehaald?’
Erhardt: ‘Dat laatste niet hoor. Dat is niet nodig. Maar er liggen bijvoorbeeld zeker plannen om de werkdruk aan te pakken.’
Overeem: ‘Mooi. Want als dat niet gebeurt, zit je over een paar jaar weer met dezelfde problemen.’
‘Er zitten heel concrete actiepunten in’, beloofde Schaeken. ‘Dus niet alleen met elkaar praten of met z’n allen bomen knuffelen, om het even te chargeren. Als er ergens een werkdrukprobleem is, dan volgt er een concrete maatregel. En daar hoort ook geld bij.’
Ook op centraal niveau wordt er gewerkt aan het verbeteren van de sociale veiligheid. Jolanda Riel van het bestuur: ‘Er komt bijvoorbeeld een training voor alle baliemedewerkers om beter om te leren gaan met agressieve studenten.’
‘En daarna gaat iedereen bomen knuffelen’, besloot decaan Kutsal Yesilkagit.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 Maart 2016