Frutti di Mare: Spelen met dood geld

'Ik beleg al sinds mijn elfde.'

Still uit The Wolf of Wall StreetLeonardo DiCaprio als beursmakelaar Jordan Belfort in The Wolf Of Wall Street (2013)

Door Monica Preller

‘Ik zie mijn aandelen als een investering op de lange termijn’, aldus Daan de Graaf (22). De student fiscaal recht is nog geen jaar bezig met beleggen. Nou ja, daarvoor handelde hij ook al, zo vertelt hij. Maar in nepgeld. De Graaf: ‘Een schaduwportefeuille noemen ze dat. Je doet dan wel mee met de koers, maar het is op de proef. Je verliest dan niks als je een verkeerde beslissing neemt.’
Enige voorzichtigheid is geboden als je belegt, vindt ook Lars Hopman (23, informatica). ‘Ik beleg alleen met wat ik kan missen. Aan mijn stufi kom ik niet. Ik werk als drager op begrafenissen; wat ik daarmee verdien kan ik investeren. Maar ik lees me wel altijd goed in. Ik beleg al sinds mijn elfde. Dat kwam door mijn vader, hij werkte voor ABN AMRO. Ik kreeg honderd gulden om aandelen van te kopen. Toen moest ik van hem de beursnoteringen opschrijven in een boekje.’
Net als Hopman begon ook Constantijn-Alexander Hugens (22, filosofie) door zijn vader met beleggen. ‘Toen zat ik nog op de middelbare school. Nu doe ik bestuur bij B&R Beurs, een Rotterdamse beleggingsvereniging voor studenten. Doordat we in groepjes beleggen, zijn we niet zoveel kwijt aan transactiekosten. We houden allemaal de koersen goed in de gaten. Ikzelf check ze elke dag.’ Hopman: ‘Ik check ze wel vaker op een dag.’ De Graaf: ‘Ik kijk elke vijf minuten hoe het ervoor staat. Maar dat is meer uit interesse dan uit noodzaak. Ik ga niet huilen als er een aandeel omlaag gaat.’
De beleggers verdienen niet genoeg aan hun investeringen om van te leven. Wat niet wil zeggen dat er geen winst wordt gemaakt. Hopman: ‘Het gaat niet om honderden euro’s. Maar toen ik belegde op de middelbare school haalde ik toch wel zes tot zeven procent per jaar.’ De Graaf: ‘Ik heb mijn aandelen van Delta Lloyd net verkocht, daar heb ik dertien procent op gepakt. Een mooie winst.’
Afgelopen zomer was de beurs voorpaginanieuws: een economische dip in China deed de koersen stagneren. Hebben de studenten hier nog wat van gemerkt? Kusters: ‘Door de korte crisis hebben we flink verlies gemaakt, ik schat zo’n vijftien procent. Maar ik heb er vertrouwen in dat het weer goed komt.’ Hopman: ‘Het heeft me geld gekost inderdaad, maar gelukkig sta ik nog steeds in de plus.’ De Graaf: ‘Ik ben net op het juiste moment ingestapt, na het dieptepunt. Ik kan nu eigenlijk toekijken hoe de waarde van mijn aandelen constant aan het stijgen is. Dat is wel chill. Maar ik beleg alleen met wat ik over heb. Ik wil spelen met dood geld, niet met wat er op mijn betaalrekening staat.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Rubrieken

English page