Onenigheid over ov-boete

18 Februari 2016

Minister Bussemaker van Onderwijs wil de boete voor onrechtmatig gebruik van de ov-studentenkaart verhogen naar 150 euro per twee weken. Haar eigen partij PvdA en coalitiegenoot VVD zijn daar tegen.

Onlangs bleek dat bijna de helft van de afgestudeerden een dikke boete betalen omdat ze vergeten naar het station te gaan om hun kaart stop te zetten. Twee weken onrechtmatig gebruik kost 97 euro.

In de periode 2014-2015 werd ongeveer 56 miljoen euro aan boetes betaald door afgestudeerden.

Het automatisch stopzetten van de kaart bij beëindiging van de studie is volgens de ov-aanbieders problematisch. Bussemaker belooft haar best te doen om dat op termijn wel mogelijk te maken. Maar voorlopig moeten afgestudeerden die in de fout gaan blijven betalen, zelfs meer dan ze nu al doen.

Er zijn volgens de minister namelijk ook oud-studenten die de kaart illegaal aanhouden omdat hun reiskosten hoger liggen dan de boete. Bussemaker wil het bedrag dan ook verhogen naar 150 euro.

Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) ziet echter niets in een forsere boete. Hij diende samen met VVD-collega Pieter Duisenberg een amendement in om het voorstel van Bussemaker te schrappen. De Kamer is verdeeld over de kwestie. Het CDA wil namelijk nog verder gaan dan de minister. Volgens Kamerlid Michel Rog is er zelfs met een boete van 150 euro nog voordeel te behalen voor een sjoemelende afgestudeerde. Hij stelt dan ook een sanctie van 170 euro voor.

Binnenkort debatteert de Kamer over de ov-kaart.

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Februari 2016