Leiden haalt 16,5 miljoen binnen

18 Februari 2016

Acht Leidse onderzoekers ontvingen een zogeheten Vici-subsidie. Dat is een onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro, verstrekt door wetenschapsfinancierder NWO.

Met acht van de 32 beurzen scoort Leiden het beste van alle universiteiten bij deze toekenningsronde. Met dat geld moeten ze de komende 5 jaar onderzoek doen, en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Wiskundige Joost Batenburg kreeg een Vici om sneller met röntgenfoto’s te werken. Gabriëlle van den Berg gaat met haar beurs onderzoek doen naar de kunst en cultuur van Turkse nomaden van tussen de elfde en veertiende eeuw. Chemicus Remus Dame wil weten welke eiwitten betrokken zijn bij het aan- en uitzetten van genen.

Psychologe Bernet Elzinga hoopt met haar subsidie meer zicht te krijgen op hoe emotionele kindermishandeling depressies veroorzaakt.

Sterrenkundige Henk Hoektra kreeg anderhalf miljoen voor onderzoek naar zwaartekrachtlenzen, en archeoloog Miguel Versluys heeft nu geld voor zijn onderzoek naar innovatie in het Romeinse rijk.

Ook gingen er twee Vici-beurzen naar het Leids Universitair Medisch Centrum: moleculair epidemioloog Ingrid Meulenbelt gaat met gekweekt gewrichtsweefsel onderzoek doen naar artrose, en radioloog Thijs van Osch wil onderzoeken hoe de bloedtoevoer naar de hersenen wordt geregeld. Bovenop die twaalf miljoen euro aan Vici’s ging er ook nog eens bijna 4,5 miljoen aan subsidie naar twee onderzoekers van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Sterrenkundige Koen Kuijken krijgt bijna twee miljoen voor een datacentrum dat gegevens van satellieten opslaat. Natuurkundige Tjerk Oosterkamp maakt supermicroscopen om mee naar losse atomen en elektronen te kijken, en nu gaat hij een nog betere bouwen om onderzoek te doen naar quantumverstrengeling, met behulp van 2,48 miljoen aan NWO-geld.

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Februari 2016