Rector: 'Meer samenwerken'

Met Den Haag en andere universiteiten
11 Februari 2016

De wereld staat voor grote vraagstukken, zoals de vluchtelingen­stroom en het Zika-virus. Samenwerken is het sleutelwoord, zei rector magnificus Carel Stolker tijdens de 441ste diesviering.

Door Petra Meijer De Universiteit Leiden wil in toenemende mate samenwerken met de gemeente Den Haag, en met de universiteiten de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dat zei rector magnificus Carel Stolker maandag in zijn diestoespraak.
Volgens Stolker zoeken wetenschappers meer dan ooit samenwerking over de grenzen van hun instituten: intern, en met bedrijven op het BioScience Park. Daarnaast zal de universiteit buiten Leiden meer samenwerken met het gemeentebestuur van Den Haag. Hoe dat er in de praktijk gaat uitzien, blijft echter onduidelijk: de plannen werden tijdens de universiteitsraad en de faculteitsraad achter gesloten deuren besproken.
‘De komende maanden zullen we laten zien wat we nog meer vermogen in Den Haag en hoe belangrijk het is dat we dat daar doen’, aldus de rector in zijn diesrede.
Ook de samenwerking tussen de drie Zuid-Hollandse universiteiten groeit volgens de rector snel. Waar mogelijk, stellen de universiteiten minoren open voor elkaars studenten. Daarnaast worden er gezamenlijk nieuwe minoren en een bacheloropleiding ontwikkeld. Ook is er een centrum voor educatieontwikkeling opgezet.
‘Samenwerken is uiteindelijk een kwestie van elkaar vertrouwen en ook een beetje vriendjes worden. En zeker, we leven in een zeer competitieve wereld waarin universiteiten, ook die drie universiteiten, met elkaar strijden om de beste wetenschappers en om de meest gemotiveerde studenten, en om dat altijd schaarse onderzoeksgeld. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het winnen van die race. Het gaat erom de wereld een beetje veiliger, gezonder, duurzamer, welvarender en rechtvaardiger te maken. En daarvoor is die samenwerking nodig’, besloot Stolker zijn toespraak.
Hoogleraar Conservation Biology en decaan van de bètafaculteit Geert de Snoo sprak dit jaar de diesoratie uit. Hij vertelde hoe boeren bij kunnen dragen aan natuurbehoud. Jennifer Tour Chayes, directeur onderzoek bij Microsoft, ontving een Leids eredoctoraat voor haar baanbrekende werk op het snijvlak van de wis- en natuurkunde. Erepromotor professor Frank den Hollander roemde haar combinatie van inzichten van verschillende disciplines en haar vermogen om jonge onderzoeksters te inspireren. Tot slot werd er stilgestaan bij het naderende afscheid van Willem van Beelen als pedel.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Februari 2016