Column: Bukken

Voor studenten zonder kamer in hun studentenstad, of voor degenen die graag nog zo vaak mogelijk eten wat de pot bij mama en papa schaft, is de studenten-ov een waar godsgeschenk. Iedereen die buiten zijn week- of weekend-ov heeft gereisd, weet dat een retourtje naar een plaats buiten de Randstad dan ineens een dure grap wordt.
Natuurlijk zijn we allemaal oud en wijs genoeg om zelf in de gaten te houden wat de houdbaarheidsdatum van het gratis reizen is, maar de manier waarop de DUO onrechtmatig gebruik wil terugdringen is wel erg cru.
Stel dat je een half maandje niet aan het opzeggen denkt, dan schuift dat de DUO een kleine honderd euro. Een half jaar kost je al snel de helft van een jaartje collegegeld. Door de ruim 120.000 studenten die in 2014 en 2015 zijn vergeten hun ov stop te zetten, kan de overheid nu 56 miljoen euro binnenharken.
Deze heerlijk overdreven boetes zijn ingesteld om vervoerders te compenseren voor de gemiste inkomsten. Maar laten we eerlijk wezen, hoeveel van die 120.000 studenten reisden er nou zoveel dat vervoerders inderdaad per persoon per maand zo’n tweehonderd euro misliepen?
Bovendien geschiedt het opzeggen, zoals eigenlijk alles dat ook maar een beetje te maken heeft met een ov-chipkaart, via een ontzettend omslachtig idee. Je zou verwachten dat zoiets met een simpele klik op het wereldwijde web geregeld is, maar nee! Pas na urenlang doorklikken in het DUO-doolhof kom je op de juiste pagina uit. Vervolgens moet je ook nog je pas in de gleuf van zo’n geel kastje stoppen om te bevestigen dat je echt niet meer gratis wil reizen.
Medelijden heeft minister Jet Bussemaker niet met de tienduizenden studenten die te laat hun kaart stopzetten en daardoor honderden euro’s aan boete moeten betalen.
Want: ‘Afgestudeerden zijn gewoon burgers, en die dienen gewoon voor hun kaartje te betalen’, aldus Jet. Uiteraard heeft ze gelijk, iemand met een papiertje op zak behoort niet meer tot de doelgroep. Maar met deze straffe maatregelen moeten niet de notoire zwartrijders voorover bukken, maar de langstudeerders. Ben je een langstudeerder die niet in de stad van je studie woont? Dan ben je dubbel genaaid.
En toch, nog steeds geen medelijden. Je mag van studenten namelijk verwachten dat ze verantwoordelijk genoeg zijn om zelf aan dit soort dingen te denken, vindt Jet. Dat studenten er verantwoordelijk voor zijn om aan hun eigen ontwikkeling te werken, en derhalve doorstuderen, daar denkt onze minister dan weer niet aan.

Door Esha Metiary

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Onrust in Tunesi

Faïrouz ben Salah, onderzoeker en programmamanager van onder meer jongerenprojecten …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page

Stronger than tigers

Athletics with heavy woodenclubs, pushups, iron bows and...poetry. An Iranian Zurkaneh …