Lerarenminor nu ook na bachelor

20 Januari 2016

De educatieve minor is voortaan ook te volgen ná het afronden van de bachelor. Dat is een van de plannen van minister Jet Bussemaker om meer studenten naar het onderwijs te trekken.

‘Nu is het zo dat je de educatieve minor tijdens je bachelor volgt’, vertelt Annemarie Thomassen, hoofd Voortgezet Onderwijs bij het ICLON, de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden. Vanaf september 2016 kan het ook ná het behalen van je bachelordiploma. Een vakbachelor en de educatieve minor geven samen een lesbevoegdheid voor de havo/vwo-onderbouw en het vmbo-t.
De minister presenteerde eerder deze maand in een Kamerbrief nog meer plannen, zoals een tweejarige educatieve master, te volgen na een bachelor. ‘Voor de bètaschoolvakken bestaat zo’n master in Leiden al’, vertelt Thomassen. ‘Er is wat tijd nodig, dus bij de meeste schoolvakken van geesteswetenschappen verwacht ik de tweejarige master in Leiden op z’n vroegst in 2017. Wel starten we in september met een pilot voor een bijzondere tweejarige master bij het vak Duits, voor studenten die geen bachelor Duits hebben gevolgd. Op de langere termijn komt er ook een voor Sociale Wetenschappen, bij het vak maatschappijleer, maar de prioriteit ligt bij de minder populaire vakken, zoals Nederlands, Klassieke Talen en Duits.’
Momenteel duurt de educatieve master een jaar, maar daarvoor moet je eerst al een vakmaster gevolgd hebben. ‘Dat traject blijft in Leiden voorlopig nog bestaan’, zegt Thomassen.
Voor vakken die populairder zijn bij studenten en waarvoor geen lerarentekort is, geschiedenis en maatschappijleer, voert het ICLON ook een pilot uit. ‘Met assessments, voor toelating. Voor die vakken willen we namelijk de beste studenten selecteren.’ MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

20 Januari 2016