Leidse tweede master is duur

20 Januari 2016

Tweede masteropleidingen doen? Er zitten grote prijsverschillen tussen de universiteiten, en Leiden is een van de duurste.

De redactie van de Keuzegids Hoger Onderwijs zette de kosten voor tweede masteropleidingen naast elkaar op de website Studie-kosten.nl. Voor je eerste master betaal je het wettelijk collegegeld - € 1.951 voor dit collegejaar. Als je er daarna nog eentje wil doen, maakt het nogal uit wat je kiest. De Technische Universiteiten van Delft en Eindhoven hanteren dat tarief ook voor de tweede masters. Verder hanteren universiteiten het zogeheten instellingstarief, verschillend per instelling en per opleiding.
De Universiteit Leiden is het duurste bij alfa- en rechtenmasters (€14,700). Datzelfde bedrag rekent Leiden voor een gamma-master, maar daar is Wageningen nog net € 300,- duurder. Bij de geneeskundemasters is Leiden (€ 21.800) ook de op één na duurste, na Maastricht dat 32 mille rekent. Hetzelfde plaatje geldt voor de tweede bèta-masters: Leiden vraagt 16 mille, de UM € 17,500. Voor de lerarenopleiding rekent Leiden dan weer het standaard collegegeld, zo’n zeventienduizend euro minder dan de UvA.
Voor wie een tweede master overweegt, is het dus interessant om van tevoren te kijken wat die precies kost. Nog belangrijker is het om je als het nog kan in te schrijven terwijl je nog bezig bent met de eerste – dat betaal je namelijk gewoon het wettelijk collegegeld in plaats van de volle mep. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

20 Januari 2016