Leidse dreiger: 'Het was een ingeving'

Werk- en celstraf ge

Door Vincent Bongers

De officier van justitie heeft vanmiddag in Den Haag een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist tegen de Leidse student die in oktober vorig jaar dreigde met een schietpartij op een van de faculteiten van de universiteit.

Op maandag 5 oktober 2015 plaatste de 21-jarige filosofiestudent Robbert van D. uit Valkenburg een bericht op het forum 4chan met de tekst: ‘Gonna fucking do it. (..) Tomorrow at 10:05 I will open fire at the university of Leiden. Not gonna tell you which faculty, that’s up to you to guess. Shit’s going to go down, then I’m gonna go down. Going for the highscore…’

De politie en de universiteit namen het dreigement zeer serieus. Al snel kwam er politiebewaking bij de vestigingen van de universiteit in Leiden en in Den Haag. Er volgde echter geen evacuatie.

Van D. verwijderde de bedreiging na een half uur maar plaatste een dag later een nieuw bericht op 4chan. Ditmaal schreef hij: ‘Yesterday was a test, to get some parameters. Normies get ready to drop :^.’

De student verstuurde de berichten van zijn eigen laptop. Het IP-adres van de computer leidde de politie naar zijn ouderlijk huis. Het bleek vervolgens dat Van D. op de sociëteit van zijn studentenvereniging Catena was. Daar werd hij opgepakt. Hij bekende meteen de dreigementen te hebben gepost.

‘Het was een ingeving, geen vooropgezet plan’, vertelde Van D. aan rechter René Elkerbout. Hij kon niet echt uitleggen wat hem had gedreven. ‘Ik voelde een dwang om deze berichten te plaatsen. Ik was in een heel onrustige bui. Het was een hele rare toestand. Ik hoopte dat ik de wereld beter aankon als ik dit deed. Dat het mij zou helpen mijn rol in de wereld te kunnen spelen.’

Hij zei ook ‘dat hij zich op een heel domme manier’ had mee laten slepen met de cultuur van het maken van harde grappen – Elkerbout omschreef ze als ‘sick jokes’ – op het forum. ‘Ik wilde meedoen met het afzeiken van mensen. Dat liep verkeerd.’

Ook vertelde hij dat hij de nodige psychische problemen had. ‘Ik ben onrustig, wantrouwend, achterdochtig en hoor stemmen die mij naam roepen. Ik heb steeds het gevoel dat er iemand achter me staat die me kwaad wil doen. Het was een schreeuw om hulp.’

Uit het psychologische onderzoek naar Van D. blijkt dat hij lijdt aan een psychotische stoornis en aan een stemmingsstoornis. Hij was dan ook verminderd toerekeningsvatbaar, stellen de psychologen.

Volgens advocaat Reinja Ottens was hij zeker niet van plan om zijn dreigementen waar te maken. ‘Hij zou niet eens weten hoe hij aan een wapen moet komen.’ Ze vroeg om vrijspraak, en als dat niet mogelijk is om een voorwaardelijke straf. Nu Van D. wordt behandeld gaat het beter met hem. ‘Ik ben weer rustig in mijn hoofd,’ zei hij. Volgens Ottens kan een werkstraf het behandelingsproces verstoren.

De officier van justitie zei in haar eis mee te nemen dat Van D. met geestelijke problemen kampt. Maar de ‘impact op de universiteit en de stad van de dreigementen was zeer groot.’ Ook is het kwalijk dat Van D. later nog een tweede dreigement plaatste en dat hij niet zelf naar de politie is gestapt.

De rechter liet weten dat de universiteit geen civiele procedure begint tegen de student. De politie stapt mogelijk wel naar de rechter voor een schadevergoeding. De inzet van agenten, helikopter, honden en het op stand-by houden van een onderhandelaar heeft rond de 10.000 euro gekost.

Op woensdag 27 januari doet de rechter uitspraak.

Lees ook: Lolbroek of lone wolf? Hoe serieus moet je bedreigingen via internet nemen?

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

De laatste halte

Bij sommigen is het geen kwestie van jaren en niet eens van maanden. Mare ging langs bij …

Nieuws

Rubrieken

English page

Courts of fear

Machteld Zee attended English sharia-court hearings as part of her doctoral research. She …