'Leiden is niet van de universiteit'

17 December 2015

De gemeente moet een grotere rol krijgen in aanloop naar de grote verbouwing bij Geesteswetenschappen, vindt Wijkvereniging Pieterswijk. ‘De universiteit is van Leiden en Leiden is niet van de universiteit’, zegt bestuurslid Aart Martin de Jong.

Als het aan de universiteit ligt, verrijst er over enkele jaren een grote Humanities Campus in de binnenstad. De 58 sociale huurwoningen tegenover het Lipsius moeten daarvoor wijken (zie ook 'Wat als we weigeren te gaan?'). ‘Zeeslag, Stratego of Monopoly’, wordt er gespeeld met de bewoners, aldus een bezorgde mevrouw Vendel, die er al 31 jaar woont. Na twee bewonersavonden, georganiseerd door de universiteit, mochten de bewoners hun zorgen en onvrede afgelopen donderdagavond uiten aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling van de Gemeente Leiden. Drie kwartier stond ervoor gepland, dat werd ruim twee uur. Mevrouw Vendels bijdrage kon rekenen op applaus. ‘Overigens niet gebruikelijk in deze commissie, maar alla, merkte commissievoorzitter Walter van Peijpe op.
Ook de Universiteit Leiden licht haar plan nog eens toe. Net als de bewoners, zijn ook de raadsleden geïnteresseerd in alternatieven. ‘Is er nou niet een tweede of derde keuze, net iets minder goed, maar waarbij de woningen wel kunnen blijven staan?’ wil Yvonne van Delft van GroenLinks weten. Universitair vastgoeddirecteur Michel Leenders spreekt liever van een ‘tiende, of twintigste of dertigste’ keuze. ‘Als je onderwijs en onderzoek wil huisvesten, kun je door zoals nu’, zegt hij. ‘We zitten er al een hele tijd en de mensen lopen niet weg uit de gebouwen. Maar het is geen campus, het is niet toekomstvast en het helpt niet om Geesteswetenschappen aan die top te houden.’
Aart Martin de Jong, bestuurslid van Wijkvereniging Pieterswijk, stelt voor om een onafhankelijke procesleider aan te stellen. Daar ligt een taak voor de gemeente. ‘De universiteit is belanghebbende’, zegt hij. ‘Zorg ervoor, gemeente, dat júllie het proces regelen, en daarmee ook de inbreng van álle belanghebbenden.’
Wethouder Frank de Wit zegt dat voorstel graag te willen bespreken met de universiteit. ‘Daar wil ik u graag half januari meer inzicht in verschaffen.’ Op 14 januari wordt de nota van uitgangspunten die de Universiteit Leiden en de gemeente hebben opgesteld, inhoudelijk besproken in de gemeenteraad. MVW

Deel dit bericht: