Geen commentaar: Nu gratis af te halen: MACHT!

Door Marleen van Wesel

De blinkende piek op een kale bruine kerstboom was het: instemmingsrecht op hoofdlijnen van de begroting, de pleister die studenten kregen bij de invoering van het leenstelsel. Maar geldt dat nou ook voor de faculteitsraden? De pilot van de Universiteit Leiden houdt alleen rekening met de universiteitsraad. Maar, zoals rechtendecaan Rick Lawson zijn faculteitsraad maandag uitlegde: ‘Volgens de Wet op het hoger onderwijs heeft de faculteitsraad dezelfde bevoegdheden als de universiteitsraad, maar dan op facultair niveau.’
Toch gaf hij zijn raadsleden graag even mee: ‘Niet te veel juridiseren, maar samen optrekken.’ Het verschil tussen instemmings- en adviesrecht was bij rechten ‘een beetje theoretisch’. Er wordt immers goed naar de raad geluisterd, ook nu die alleen nog adviesrecht heeft.
Bij Geesteswetenschappen klonk laatst eenzelfde geluid. ‘Ik vind wel eens dat er een te groot onderscheid gemaakt wordt tussen adviesrecht en instemmingsrecht. Adviesrecht is óók een zwaar recht’, zei decaan Wim van den Doel tegen zijn raad. ‘Ik ben er niet van overtuigd dat instemmingsrecht een probleem oplost dat wij hebben.’
‘Een beetje theoretisch’, dat zijn de kleine lettertjes in het contract van je huisjesmelker ook, zolang de eerste schimmeluitbraak alleen nog maar op de loer ligt tussen de voegen. Of je huwelijkse voorwaarden, zolang het bruidsboeket nog niet verwelkt is. Vrede op aarde is een mooi streven, maar het is niet altijd kerstmis. Misschien hebben de heren decanen gelijk met hun optimistische kijk, maar dat kan de toekomst beter uitwijzen dan zij. Geesteswetenschappenraadslid Bert van Laar, die de WHW ook eens goed had doorgespit, merkte dan ook terecht op: ‘Onze positie kan sterker.’
Raadsleden van Wiskunde en Natuurwetenschappen schoven de discussie deze week nog even voor zich uit, terwijl de collega’s bij Sociale Wetenschappen, die dit jaar al wel mochten instemmen (en dat ook deden), hun nieuw verworven recht koesteren.
Nee, dan de raadsleden bij Rechten: ‘Er liggen een hoop cijfers en gegevens voor je neus’, luidde de enige reactie. Bij meer macht, zouden de raadsleden dus ook ‘graag meer uitleg’ krijgen bij de begroting. ‘Als we het niet begrijpen, kunnen we er ook weinig over zeggen.’
Op zich ook terecht, die roep om meer uitleg. Want, hállo! Dat is dus precies waarvoor jullie daar zitten: de boel begrijpen en er iets over zeggen, namens die 24 duizend studenten aan wie jullie in 2016 weer een stem vragen. What else? Het kan haast niet die schamele jaarlijkse vergoeding zijn van 150 euro, die laatst voorbijkwam ter kennisname. Dus ergens, diep, díep in jullie, moet toch iets branden, of op z’n minst smeulen?
Hier wordt jullie op een feestelijk presenteerblaadje aangeboden: MACHT! En dan hoeven jullie niet?
Vooruit, omdat het bijna kerstmis is, zal dit feestelijke universiteitsblaadje jullie een gratis goed voornemen voor 2016 aanbieden: GRIJP DIE MACHT!
En nu we toch bezig zijn: vergelijk jullie 150 euro even met de raadsledenvergoedingen elders in het land, vóór ze in 2016 weer voorbijkomen. Ter kennisname weliswaar, maar zoals jullie weten: er wordt altijd heel goed naar jullie geluisterd.
Maar eerst: fijne feestdagen. En vrede op aarde.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

De laatste halte

Bij sommigen is het geen kwestie van jaren en niet eens van maanden. Mare ging langs bij …

Nieuws

Rubrieken

English page

Courts of fear

Machteld Zee attended English sharia-court hearings as part of her doctoral research. She …