'Het is een heilloze weg'

De meeste opleidingen willen samenvattingen niet aanpakken

3 December 2015

Politicologie zette met succes stappen tegen de verkoop van collegeverslagen. Een van de aanbieders, Stichting Intermediair Leiden (SIL), is gedwongen om uittreksels terug te trekken vanwege het schenden van auteursrecht. Volgen andere opleidingen dit voorbeeld?

Koen Caminada, hoogleraar empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor fiscale en economische vakken:
‘Ik snap niet waar de politicologen zich druk om maken. Je bent ambtenaar, de belastingbetaler betaalt voor het geven van colleges. Ik vind niet dat je nog een keer geld hoeft te vangen voor de verkoop van die verslagen. Het is ook een achterhoedegevecht. Met de huidige technologie houd je de verspreiding van materiaal niet tegen. Mijn collegesheets kunnen in een verslag terechtkomen. Maar studenten kunnen ook zelf foto’s met hun mobiel maken.’

Arjaan Wit, universitair hoofddocent en directeur onderwijs bij psychologie:
‘We weten dat er samenvattingen worden verkocht, maar zijn niet van plan dat aan te pakken. Ik weet ook niet op welke grond. In de verslagen die ik ken, staat niet “docent X zegt dit of dat.” Het zijn geen citaten. De studenten vatten samen wat ze horen. Als ze daarbij geen sheets of teksten letterlijk overnemen, dan is verbieden lastig.' 
‘We houden het wel scherp in de gaten. Ik ga soms langs bij verslagenverkoper JOHO. En ik waarschuw bij colleges: wij zijn niet verantwoordelijk voor materiaal dat niet direct van ons vandaan komt, dus pas op met wat je koopt. Er sluipen soms fouten in de verslagen en die zien we terug op tentamens.’

Egbert Fortuin, universitair hoofddocent Russische taal en letterkunde en vice-decaan bij Geesteswetenschappen:
‘Bij ons staat dit niet op de kaart en ik ken geen issues die spelen. Omdat wij veel kleinere opleidingen hebben, kan ik me voorstellen dat het maken van samenvattingen door commerciële partijen ook niet echt loont.’

Peter van Es, universitair hoofddocent notarieel recht en faculteitsbestuurslid Rechten:
‘Ons bestuur heeft nooit een expliciet standpunt ingenomen over collegeverslagen en samenvattingen, maar zal hier binnenkort over praten. Voorop staat dat het maken van en handelen in samenvattingen mogelijk al zo oud is als de universiteit zelf. Samenvatten in eigen woorden is geoorloofd en dat geldt ook voor het delen van deze samenvattingen. Het letterlijk overnemen van hetgeen op college gezegd wordt, kan wel een auteursrechtelijk inbreuk opleveren. Ook het overnemen van stukken met weglating van de naam van de auteur, of het volstrekt onjuist weergeven van hetgeen gezegd is, is niet geoorloofd.'

'Ik heb over deze kwestie contact gehad met Dirk Visser, onze hoogleraar intellectuele eigendomsrecht. Hij wist mij te melden dat het uitroeien van handel in samenvattingen een illusie is. Handhaven lukt incidenteel, maar er worden altijd weer nieuwe wegen gevonden.’

Nogmaals Caminada: ‘Een procedure beginnen is een heilloze weg. Als de SIL-bestuurders dure auto’s kunnen kopen en wij maar met de fiets rondrijden, is het een ander verhaal. Maar dat is geloof ik niet het geval. Mocht dat wel zo zijn, dan trekken hun klanten wel aan de bel: die betalen dan teveel.’ VB

Zie ook: Waarom nog naar college?

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 December 2015